Extra geld voor Tsjernobyl

NEW YORK, 21 NOV. Vertegenwoordigers van vijftien landen zijn gisteren op een conferentie georganiseerd door de Bank voor reconstructie en ontwikkeling van Oost-Europa (EBRD) overeengekomen een extra bedrag van 37 miljoen dollar bij te dragen aan de constructie van een nieuwe sarcofaag voor reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl (Oekraïne).

In 1986 ontplofte deze reactor na een serie menselijke fouten bij een experiment, waardoor het grootste ongeluk in de geschiedenis van de civiele toepassing van atoomenergie werd veroorzaakt. De betonnen sarcofaag die in 1986 werd aangebracht vertoont al jaren barsten waardoor gevaarlijke radioactieve straling vrijkomt. De zeven rijkste industrielanden (G7) en de Europese Unie hebben eerder 300 miljoen dollar toegezegd voor de nieuwe sarcofaag, en de Oekraïense regering zal zelf 50 miljoen dollar van de kosten die in totaal 760 miljoen dollar belopen, betalen. (AFP)