Explosieve groei Japanse export, zorg in VS

ROTTERDAM, 22 NOV. De zwakke koers van de yen heeft de export van de drie grootste Japanse autofabrikanten in oktober fors opgestuwd. Daarmee is een deel van de tegenvallende binnenlandse verkopen gecompenseerd. De snelle groei van de Japanse uitvoer heeft voor nieuwe Amerikaanse wrevel gezorgd over het aanzwellende Japanse handelsoverschot.

Japans grootste autofabriek Toyota meldde over oktober een exportstijging met 17,8 procent tot ruim 146.000 wagens, vooral als gevolg van zeer gunstige verkopen in Europa, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Bij Nissan groeide de verkopen in oktober zelfs met 278 procent tot bijna 62.000 auto's; Honda zag zijn afzet met 26 procent groeien tot 43.000 wagens.

De scherpe stijging van de Japanse autoexport komt op een moment dat er opnieuw wrijvingen tussen de Verenigde Staten en Japan zijn ontstaan over de sprongewijze toename van het Japanse handelsoverschot. Eergisteren heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordigster Charlene Barchefsky de Japanse autoriteiten gewaarschuwd om het tempo van dereguleringen te versnellen ten einde de binnelandse vraag te stimuleren en zo de onevenwichtigheid op de handelsbalans recht te trekken.

Op de Asia-Pacific topconferentie (APEC) in het Canadese Vancouver zei Barchefsky dat de VS en Japan samen druk zullen uitoefenen om snel een einde te maken aan de financiële en economische onrust in een groot aantal Aziatische landen. Na een gesprek met de Japanse minister van Handel en Industrie zei ze dat Amerika en Japan er zeer veel aan gelegen is dat de crisis in Azië zo snel mogelijk wordt overwonnen en dat de betrokken landen spoedig kunnen terugkeren naar een stabiele en gezonde economische groei.

Japan heeft al bijgedragen aan de door het IMF geleide financiële noodpakketen voor Indonesië, Thailand en heeft ook steun verleend aan de Philippijnen. Ook Zuid-Korea kan op Japanse kredieten rekenen. Van de top drie autofabrikanten in Japan had alleen Honda goed nieuws te melden van het thuisfront. Honda's binnenlandse verkopen gingen met 6,1 procent omhoog tot 70.000 stuks en de produktie steeg met 8,6 procent tot 119.000 wagens. Bij Toyota daalde de binnenlandse produktie voor de derde achtereenvolgede maand tot 325.000 wagens. In oktober bedroeg de daling 3,6 procent. Na een verhoging van de omzetbelasting in april is de vraag zwak, aldus het bedrijf. De binnenlandse verkopen bij Toyota liepen in oktober met 13,5 procent terug.

Nissan Motor wist de prodduktie 3,9 procent op te voeren tot 137.000 stuks - de eerste stijging in twee maanden - maar de binnenlandse verkopen daalden met 5,9 procent tot bijna 72.000 auto's.

De cijfers van Japans belangsrijkste autofabrikanten worden als economische indicator met argusogen gevolgd door analisten omdat zij een groot deel van de Japanse industriële produktie vertegenwoordigen.