Excuses van president Zuid-Korea

TOKIO, 22 NOV. De Zuid-Koreaanse president Kim Young-sam heeft vandaag zijn excuses aangeboden aan de bevolking voor de financiële crisis waarin het land zich bevindt.

Voor de oplossing zal het land “actief gebruik maken van de steun van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) om de noodzakelijke buitenlandse valuta te verkrijgen”, aldus Kim.

Kim deed zijn uitspraken vanmorgen tot de bevolking in een rechtstreeks uitgezonden televisietoespraak. Met zijn verwijzing naar het IMF maakte hij een definitief einde aan de speculatie die gisteren ontstond over de vraag of Zuid-Korea bij het IMF zal aankloppen.

Een week geleden noemde Zuid-Korea dit nog “ondenkbaar”. Zuid-Korea heeft de extra-kredieten nodig om zijn buitenlandse reserves aan te vullen die zijn verminderd in een poging de eigen munt, de won, te beschermen. Deze pogingen zijn tevergeefs gebleken. Afgelopen donderdag daalde de munt nog met tien procent in één dag om pas te stijgen na de steeds sterkere geruchten vrijdag dat het land toch de tocht naar het IMF zal maken.

President Kim bood vanmorgen zijn excuus aan “als de hoogst verantwoordelijke regeringsfunctionaris”. Maar verder moet de bevolking “de broekriem aanhalen en delen in de pijn, in plaats van anderen de schuld te geven of om verantwoordelijkheid te vragen”. Uiteindelijk kunnen “democratie en de nationale economie alleen groeien dankzij zelfopoffering” en met een dergelijke inzet “kunnen we deze tegenspoed omzetten in een zegening”.

De taak waar het land voor staat om deze zegening werkelijkheid te laten worden, is een volledige herstructurering van de economie. Ook al was de wereld “de afgelopen dertig jaar jaloers op onze schitterende groei”, de oude methoden zijn niet langer bruikbaar. Het is, aldus Kim, in deze tijden van mondiale concurrentie “niet langer mogelijk de eigen industrie speciale financiële voordelen te geven en tegen buitenlandse concurrentie te beschermen”. Begin volgende week zal een delegatie van het IMF in Zuid-Korea aankomen om over de voorwaarden voor steun te onderhandelen. Kim zelf zal dit weekeinde tijdens de top van het Asia-Pacific Economic Cooperation Forum (APEC) in Vancouver, Canada, ook de omringende landen zoals Japan en de VS om steun vragen.

Het was vandaag de tweede keer dat president Kim zich direct tot de bevolking wendt om zijn excuses aan te bieden. In februari excuseerde hij zich voor “het schokkende feit dat corruptie nog altijd diep is geworteld in onze samenleving”.

Een aantal politici, industriëlen en zijn eigen zoon verdwenen vervolgens voor enige tijd achter de tralies. De vijfjarige ambtstermijn van Kim, de eerste democratisch gekozen burgerpresident sinds de Koreaanse oorlog, eindigt in een duidelijke mineurstemming.

    • Hans van der Lugt