Effectenhuis NIB Sec. van beurs gehaald

ROTTERDAM, 22 NOV. De Nationale Investeringsbank (NIB) haalt haar in opspraak geraakte effectenhuis NIB Securities van de beurs. De NIB zal vanaf maandag alle effectentransacties zelf onder eigen naamuitvoeren, zo heeft de bank gisteravond bekendgemaakt.

NIB Securities is een voortzetting van het commissionairshuis Strating Effecten, dat mogelijk een centrale rol heeft gespeeld in de grootscheepse beursfraude. Oprichter en tot 1993 directeur A.S. wordt inmiddels als een van de hoofdverdachten van de fraudezaak beschouwd. In 1992 is NIB volledig eigenaar geworden van het commissionairshuis.

In een reactie stelt president-directeur M. Jonkhart van de NIB een streep te willen zetten onder 'deze erfenis'. “Klanten weten misschien wel dat wij niets met de praktijken van een paar jaar geleden te maken hebben, maar toch doen vele geen zaken meer met ons. Sinds deze zaak in de publiciteit is gekomen, zijn de activiteiten van NIB Securities meer dan gehalveerd. En we weten dat dit volgende maand niet is afgelopen.”

Volgens Jonkhart is uit een eigen onderzoek naar de activiteiten van NIB Securities en diens voorganger NIB Strating niets onoorbaars gebleken. “Maar we weten natuurlijk allemaal dat er niet niets is gebeurd. Ook al beschikken we zelf niet over aanwijzingen. Ook accountant KPMG heeft destijds geen aanwijzingen van fraude aangetroffen.”

Toch is met hoofdverdachte S., als directeur van het commissionairshuis, wel eens gesproken over mogelijk ontoelaatbare praktijken. “We hebben S. ooit expliciet verboden om via andere vennootschappen met andere beleggers mee te lopen, maar als dat dan toch via zijn zoon in het handelshuis Gestion gebeurt, zijn we natuurlijk kansloos.”

Jonkhart ontkent dat er toen al duidelijke aanwijzingen waren van fraude. “Nee absoluut niet.”

De NIB sluit niet uit de schade op oprichter S. te verhalen, wanneer die daadwerkelijk gefraudeerd heeft. “In dat geval heeft hij of gefraudeerd als directeur, of heeft hij zaken aan ons verkocht die niet klopten.” NIB Securities boekte vorig jaar een omzet van circa 30 miljoen gulden, waarop een nettowinst van 7 miljoen werd geboekt. De nu opgelopen schade zal volgens Jonkhart geen grote gevolgen hebben voor de winst van NIB die voor dit jaar op zeker 220 miljoen gulden wordt geschat.

Het personeel van NIB Securities komt nu volledig in dienst van de Nationale Investeringssbank.