Eén vrouw is zeven mannen te veel

Voor veel mensen is de belangrijkste reden om bridge te spelen de gezelligheid die het spel biedt. Of, zo u wilt, de ontsnapping uit de sleur van alledag. Maar er is meer. De echte liefhebber stelt de schoonheid van het spel voorop.

Diverse fora conserveren die gedachte door het instellen van prijzen voor fraaie spellen om ze op die manier aan de vergetelheid te ontrukken. Zo organiseert het Nederlandse bridgetijdschrift IMP sinds jaar en dag een concours voor het beste af- en tegenspel, de Meerstaete Consultants Competitie. Afgelopen dinsdag werden de prijzen uitgereikt voor de mooiste handen van het seizoen '96 - '97. Bij het afspel werd de Groningse ex-wereldkampioen Piet Jansen unaniem tot winnaar verklaard met een wonderschone 6Harten. Dat spel liet ik u bij eerdere gelegenheid al eens zien. Marjo Chorus, bridgejournaliste uit Nijmegen, won de prijs voor het beste tegenspel. Daarmee was zij zeven mannelijke kandidaten te slim af. Opmerkelijk, want op topniveau maken vrijwel uitsluitend mannen de dienst uit. Het spel van Chorus was dan ook van uitzonderlijke kwaliteit. Het was gespeeld tijdens de eerste divisie viertallen en aangeleverd door haar toenmalige partner, Bart Meerdink:

Oost gever Noord Niemand kw. Schoppen H652 Harten 42 Ruiten 754 Klaver H1092 West Oost Schoppen B94 Schoppen 10873 Harten HV3 Harten A1076 Ruiten B983 Ruiten 106 Klaver B65 Klaver V73 Zuid Schoppen AV Harten B985 Ruiten AHV2 Klaver A84

West Noord Oost Zuid Chorus Meerdink pas 2SA pas 3Klaver pas 3Harten pas 3SA pas pas pas

West, Marjo Chorus, kwam uit met Ruiten3. De leider nam de tien met de heer en maakte zijn speelplan op. Hij telde acht topslagen. De beste kans op de negende slag leek hem in klaveren te liggen en niet in ruiten. Gezien de uitkomst immers, was het niet waarschijnlijk dat de ruiten rond zaten. Afgezien van alles bestond het gevaar dat op het moment dat de leider van slag zou gaan, hij lek gespeeld kon worden op de harten. Die moesten maar een beetje christelijk zitten. In de praktijk speelde de leider in slag twee direct Klaver4 met de kennelijke bedoeling om op tafel de tien te leggen. Marjo Chorus legde echter zonder bedenken KlaverB in. Deze geniale actie gaf de leider de optie om de klaverenkleur fout te doen. Na KlaverB kan de leider het spel op twee manieren winnen. Hij kan nemen en dan over KlaverV bij oost snijden, mist eerst de schoppen zijn gedeblokkeerd of de leider kan KlaverB laten houden en later KlaverA en KlaverH slaan. De eerste speelwijze is inferieur omdat deze faalt als west KlaverB en KlaverV heeft, waar het op lijkt. De tweede speelwijze faalt slechts met KlaverVB-vierde, KlaverB-sec of KlaverB-tweede bij west. Het meest voor de hand liggende speelplan faalt echter. Als KlaverB wordt gedoken en later KlaverA en Klaver8 wordt gespeeld is de snit op KlaverV erg verleidelijk. Deze verleiding om het fout te doen is het resultaat van het inleggen van KlaverB. In de praktijk besloot de leider KlaverB met de heer te nemen en KlaverA te slaan. Toen KlaverV niet viel was hij down. Tijdens het WK verleden maand in Tunesië werden de internationale persprijzen uitgereikt. De Levendaal Automatisering Junior Award ging naar de Deense jeugdspeler Morten Lund Madsen. Het spel werd van de zomer gespeeld tijdens de wedstrijd Denemarken-Brazilië op het WK voor junioren in Hamilton (Canada). Een WK overigens, dat naderhand door de Denen winnend zou worden afgesloten.

OW gever Noord Oost kw. Schoppen HB4 Harten 876 Ruiten H1062 Klaver AV3 West Oost Schoppen 2 Schoppen AV765 Harten V32 Harten AH4 Ruiten B9854 Ruiten AV4 Klaver HB95 Klaver 106 Zuid Schoppen 10983 Harten B1095 Ruiten 7 Klaver 8742

West Noord Oost Zuid 1Schoppen pas 1SA pas 2SA pas 3SA pas pas pas

Morten Lund Madsen startte als noord met een harten, zoals het spel ligt verreweg de beste start (eerste horde). De leider nam op tafel en probeerde RuitenV, gedoken door noord (tweede horde). Nu volgde Klaver10 van tafel, die noord eveneens dook (derde horde). De volgende klaveren liep naar de vrouw van noord, die doorging met harten. De leider nam met de vrouw in de hand en speelde schoppen naar de vrouw. Morten deblokkeerde heel goed met de boer (vierde horde) en toen de leider vervolgens SchoppenA sloeg, deponeerde Morten hieronder zijn heer (vijfde horde). Hierna was het spel niet meer te maken. Dat was het overigens wel op het moment dat Klaver10 hield. De leider moet op dat moment de schoppen ontwikkelen, door twee keer een kleintje in die kleur te spelen. Desalniettemin volkomen terecht dat Madsen in het zonnetje werd gezet. Vijf maal iets goed in een spel is bijzonder. Ik ben al blij als me dat een keer per maand lukt.

    • Jan van Cleeff