Beurs krijgt nauwelijks positieve impulsen; Kwaliteitskoper mijdt momenteel het Damrak

AMSTERDAM, 21 NOV. Medicijnengroothandel OPG, voedingsconcern CSM en Tulip Computers zorgden de afgelopen week voor het belangrijkste bedrijfsnieuws op de Amsterdamse effectenbeurs. Het bleken bepaald geen fondsen die de markt in beweging konden brengen.

Dat was duidelijk te merken op het Damrak waar de markt bovendien nauwelijks impulsen kreeg uit het buitenland. De Aziatische beurzen - vooral Japan - herstelden zich na een zwakke start aan het begin van de week met een klinkende winst, terwijl het 'vriezen of dooien' gedrag van Wall Street, dat door Amsterdam meestal blindelings wordt gevolgd, beleggers eveneens weinig houvast bood.

De komende week voorspelt niet veel beters. Sphinx, Ahold, Nedlloyd en Fortis Amev presenteren hun kwartaalcijfers, maar handelaren kunnen bij dit rijtje een geeuw van verveling nauwelijks onderdrukken. Van Fortis Amev worden cijfers verwacht die bij een solide verzekeraar passen, uit Ahold is door de overwaardering van het fonds een beetje de rek, terwijl Nedlloyd of Sphinx niet de potentie hebben de AEX in beweging te krijgen.

De markt wordt volgens een aantal analisten momenteel bovendien te veel gedomineerd door de Optiebeurs, door hen om beurten gekwalificeerd als 'een gok- of speculatiebeurs'. Gisteren liep op de Optiebeurs een aantal contracten af op de AEX-index, waarop de afgelopen tijd veel puts zijn afgesloten. Door het kopen van puts speculeren beleggers erop dat de AEX zal dalen.

Het tegendeel is de afgelopen weken echter het geval geweest. Een groot aantal put-contracten liep waardeloos af. De schrijvers van de call-opties moesten juist, toen de beurs steeg, extra aandelen kopen om te kunnen leveren. Dat had een stimulerende werking op de AEX, die gisteren de week afsloot op 898,61 punten, een winst van 13,71 punten.

“Kwaliteitskopers in de markt ontbreken echter”, zegt Frank Berens van Bangert Pontier. “Met name grote buitenlandse beleggers vinden Nederland te duur.”

Zowel de particuliere belegger als de grote institutionele belegger houdt zich momenteel koest op het Damrak. Hoewel de professionele handel in het algemeen de theorie hanteert dat het beste moment om te kopen op het Damrak een AEX-stand tussen de 750 en 825 punten is. “Dan melden zich geheid de grote Amerikaanse en Engelse beleggers”, zegt een analist. “De AEX bevindt zich nu op een stand die het per saldo een dooie boel maakt op het Damrak.”

Anderzijds wordt er volgens deze theorie rekening mee gehouden dat grote beleggers in het huidige beursklimaat tussen een stand van 930 en 940 punten winst nemen en verkopen.

OPG moest gisteren een nieuwe koersval incasseren na de bekendmaking dat het dochter Pharmachemie in de etalage heeft gezet. OPG gaat zich concentreren op Europese groothandels- en handelsactiviteiten. Beleggers menen te bespeuren dat OPG zich in een neergaande spiraal bevindt. Over het boekjaar '96/'97 maakte OPG in september een nettowinst van 63,1 miljoen gulden bekend, een daling met negen procent ten opzichte van dezelfde periode daarvoor. De omzet nam af met 160 miljoen tot 2473 miljoen, hetgeen een daling inhoudt van zes procent. De activiteiten zijn sterk onder druk komen te staan door het medicijnenbeleid van de overheid dat een grote prijsdruk op de branche uitoefent en de winstgevendheid van OPG verder aantast. OPG verloor gisteren ook al op de beurs: 2 gulden op een slotkoers van 66 gulden.