Benoeming Wolffensperger steekt VVD en CDA

Staatssecretaris Nuis (Media) maakte gisteren de namen bekend van de nieuwe raad van bestuur van de publieke omroep. VVD en CDA hekelen de politieke benoemingen. Waarom benoemde een D66-minister zijn fractieleider als voorzitter?

ROTTERDAM, 22 NOV. De VVD heeft bezwaar tegen de 'politieke benoeming' van D66-fractievoorzitter G.J. Wolffensperger tot voorzitter van de nieuwe raad van bestuur van de publieke omroep. Zijn partijgenoot en staatssecretaris A. Nuis (Media) maakte gisteren bekend dat Wolffensperger voorzitter wordt. “Ik heb er mijn twijfels over of deze benoeming verstandig is”, zegt het Tweede-Kamerlid van de VVD, S. van Heemskerck Pillis-Duvekot. “En daarbij gaat het niet om de kwaliteit van de persoon, maar om de hele procedure”.

Altijd heeft de VVD benadrukt, aldus de mediawoordvoerster, dat de greep van de politiek op Hilversum kleiner moest worden. En dat er ook onafhankelijke managers benoemd moesten worden. “Net als de andere paarse partijen PvdA en D66.” Maar nu ziet Heemskerck Pillis-Duvekot toch een 'directe politieke benoeming' met Wolffensperger. Ook het CDA vindt dat de keuze door politieke motieven is ingegeven.

Nuis benoemde naast Wolffensperger T. Lodder, nu zakelijk directeur van de Nederlandse Opera, en VPRO-directeur H. van Beers tot leden van de raad van bestuur. Volgens het VVD-Kamerlid heeft alleen Lodder haar sporen verdiend als onafhankelijk manager. Van Beers heeft volgens haar een 'heel directe band' met Hilversum. De PvdA is beter te spreken over de nieuwe raad van bestuur. Een zeer gemêleerd gezelschap, oordeelt het Kamerlid M. van Zuijlen, met een 'sterke vertegenwoordiging van de cultuursector'.

De voorgenomen kandidatuur voor het NOS-bestuur leek begin vorige week nog op problemen te stuiten. Behalve Wolffensperger wilde Nuis naar verluidt twee personen benoemen afkomstig uit de omroepwereld: Van Beers en voormalig Ikon-voorzitter S. Noorda. De fracties van PvdA en VVD reageerden teleurgesteld omdat beide partijen een raad van bestuur benoemd wilden zien die zo onafhankelijk mogelijk was van Hilversum. De huidige uitkomst lijkt op een compromis, waarbij zowel Hilversum een kandidaat in het bestuur heeft weten te brengen (Van Beers), terwijl Nuis heeft vastgehouden aan de benoeming van een buitenstaander (Lodder).

De omroepen reageren voorzichtig positief. VARA-voorzitter V. Keur, lid van de vertrouwenscommissie, zegt tevreden te zijn. “Een groep mensen die past bij het profiel van de publieke omroep.” Eerder zei de voorzitter van de vertrouwenscommissie en tevens vice-voorzitter van de NOS, A. van der Veer, dat het NOS-bestuur de samenwerking met de raad van bestuur met vertrouwen tegemoet ziet. De TROS en de NCRV houden bedenkingen. “Wij hebben altijd gepleit voor capabele, zakelijke managers. De tijd zal leren of deze mensen dat zijn”, zegt een woordvoerder van de TROS.

De raad van bestuur krijgt waarschijnlijk per 1 februari de dagelijkse leiding over de publieke omroep. Tegelijkertijd zullen de omroepen in de geest van de nieuwe omroepwet minder invloed krijgen. Zij vormen alleen nog een raad van toezicht. Van Heemskerck heeft ook kritiek op de benoeming van W. Meijer (PvdA) tot voorzitter van deze raad. “Meijer heeft in het verleden steeds een heel behoudend standpunt ingenomen over de publieke omroep.”

Zelf ontkende Nuis gisteren dat hij Wolffensperger heeft benoemd omdat hij lid is van zijn eigen partij. Hij wees erop dat hij eerder een aantal kandidaten van andere partijen op belangrijke functies heeft benoemd. Ook is het volgens Nuis niet zo dat hij een partijgenoot voor wie in Den Haag geen mooie toekomst meer was weggelegd aan een leuke baan heeft geholpen. “Het was geen politiek handjeklap. Iemand met de kwaliteiten van Wolffensperger lijdt niet aan een gebrek aan employability.”

    • Peter de Bruijn