Zuid-Korea wil beroep doen op IMF

TOKIO, 21 NOV. Zuid-Korea houdt de financiële markten in spanning over de vraag of het noodkredieten aanvraagt bij het Internationale Monetaire Fonds (IMF) om de financiële crisis waarin het land verzeild is geraakt het hoofd te bieden.

Minister van Financiën Lim Chang-yuel zei vandaag zei dat Zuid-Korea “de komende twee á drie dagen een besluit zal nemen”. Eerder op de dag had een van zijn ondergeschikten op het ministerie meegedeeld dat Zuid-Korea “heeft besloten IMF om assistentie te vragen” en “in onderhandeling is over de grootte en de voorwaarden voor dergelijke leningen.” Ook berichtte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vandaag dat president Kim Young-sam op zaterdagochtend in een televisietoespraak “de redenen zal uitleggen achter het regeringsbesluit om noodkredieten aan te vragen bij het IMF om de valuta-crisis het hoofd te bieden”.

Het persbureau Yonhap wist zelfs al de omvang te melden van het noodkrediet van het IMF dat 70 tot 80 miljard dollar zou bedragen. De verdeling tussen de belangrijkste partijen luidt: het IMF zelf 20 tot 30 miljard dollar en Japan en de Verenigde Staten elk 10 tot 20 miljard.

De markt in Seoul heeft alle berichten in ieder geval positief geïnterpreteerd. Na een val van 10 procent gisteren herstelde de Zuid-Koreaanse munt, de won, zich vandaag met bijna 7 procent, terwijl de beursindex 3,6 procent hoger eindigde dan gisteren.

De mededeling van minister Lim is wellicht bedoeld om de primeur van het nieuws over te laten aan president Kim Young-sam. Minister van Financiën Lim had vandaag een ontmoeting met de plaatsvervangend secretaris-generaal van het IMF, Stanley Fischer, maar zei na afloop slechts over een “stand-by krediet” te hebben gesproken. Ook zei Lim dat hij Fischer had meegedeeld dat “we met onze buurlanden samenwerken.” Lim zei vooral eerst de liquiditeit van zijn land te willen vergroten, bijvoorbeeld door obligaties uit te geven in samenwerking met Japan. “Met meer liquiditeit hebben we een betere onderhandelingspositie tegenover het IMF”, aldus de minister.

Aan noodkredieten van het IMF zitten voorwaarden verbonden die Zuid-korea het liefst zou willen vermijden tot 18 december. Op die dag zijn in het land presidentsverkiezingen en IMF-voorwaarden kunnen nadelig zijn voor kandidaten die worden geassocieerd met de zittende regering van Kim Young-sam. Kim kan zich zelf grondwettelijk niet voor een nieuwe termijn beschikbaar stellen, maar de kandidaat van de regerende New Korea Party staat momenteel al onderaan in de opiniepeilingen.

    • Hans van der Lugt