Winstcijfers CSM op beurs slecht ontvangen

AMSTERDAM, 21 NOV. CSM was vanmorgen uit de gratie op de Amsterdamse effectenbeurs. De gisteren nabeurs gepubliceerde winstcijfers bleven volgens analisten aan de onderkant van de verwachtingen. De koers liep 3,40 gulden terug naar 86,50 gulden.

AMSTERDAM Op de Amsterdamse aandelenmarkt was het vanochtend wat drukker dan de afgelopen dagen. Dat kwam vooral door de activiteit van institutionele beleggers die op grond van de gunstige ontwikkelingen in het Verre Oosten en op Wall Street aan het kopen sloegen. Na het middaguur stond de AEX-index op een winst van 10,36 punten op 895,26 punten

De aandelenkoersen gingen over een breed front omhoog. Daarbij deden zich forse uitschieters voor, zoals bij Océ dat 8,40 gulden omhoog schoot naar 214,40. ASM Litho steeg 3,30 naar 138,10.

Philips noteerde tegen het middaguur vier gulden hoger op 143,70. Koninklijke Olie steeg 2,10 gulden naar 109,40.

Bij Tulip Computers was de rust vanochtend teruggekeerd na de koersval die gisteren volgde op de mededeling dat het concern dit jaar toch weer in de rode cijfers zal komen. Er kwamen twee dubbeltjes bij de koers op twaalf gulden.

De Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese wisselmarkten hoger geopend. Er werd een koers genoteerd van 1,9640 gulden, ongeveer anderhalve cent meer dan de slotkoers van 1,9480 gulden gisteren. Het pond sterling noteerde eveneens hoger. Een van de eerste koersen luidde 3,3170 gulden. De slotkoers gisteren bedroeg 3,3075 gulden.

NEW YORK De Dow Jones-index op Wall Street steeg gisteren door het gerucht dat het stelsel van centrale Amerikaanse banken (Fed) voorlopig afziet van een renteverhoging. De Dow Jones kwam 101,87 punten hoger uit op 7826,61. Het rendement op obligaties zakte verder terug, een stimulans voor beleggers om hun heil te zoeken in aandelen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vandaag verder gestegen onder invloed van berichten dat de regering toch overheidsgeld wil gebruiken voor de sanering van het bankwezen. De Nikkei-index steeg met 413,09 punten tot 16.721,58.