Verdachte van fraude vrij

AMSTERDAM, 21 NOV. A. van der R., een van de verdachten in de beursfraudezaak, is gisteren op last van de rechter-commissaris na drie dagen vrijgelaten. Van de vijf verdenkingen tegen de ex-directeur van het effectenhuis Leemhuis & Van Loon kon justitie alleen misbruik van voorwetenschap aannemelijk maken.

Dit was onvoldoende om Van der R. langer vast te houden. Deelname aan een criminele organisatie, heling, belastingfraude, valsheid in geschrifte en het geven van steekpenningen kon justitie niet hard maken.

V. Koppe, de advocaat van Van der R., is van mening dat justitie al voor de aanhouding alleen maar belastend bewijs voor een verdenking van voorkennis had. “Ze vonden dat te weinig om hem aan te houden en hebben daarom die andere verdenkingen er zo maar bij gedaan.” Van der R. dient als verdachte beschikbaar te blijven voor het openbaar ministerie.

De Telegraaf meldde vanochtend dat een oud-medewerker van de Amsterdamse beurs in de jaren tachtig beschikte over een illegale coderekening waarop hij uit fraude verkregen geld stortte. Justitie noch beurs kon dit bevestigen.