Tulpenhandel

Tulip zorgde gisteren weer eens voor een verrassing. Niet zozeer door de aankondiging dat ook 1997 verliesgevend zal worden. Die boodschap komt na de onverwachte tegenvaller in 1996 en na de onverwachte tegenvaller in de eerste helft van 1997 nauwelijks als een verrassing.

Nee, veel verrassender was de reactie op de beursvloer. Het lang geplaagde aandeel Tulip moest maar liefst 16 procent van zijn waarde inleveren. In vergelijking met de koers deze zomer is zelfs sprake van een halvering. Dat betekent dat er nog steeds veel aandeelhouders verrast worden door slechte tijdingen van de Bossche computerproducent.

Wie gelooft er nog in alle excuses en verklaringen van Tulip? Ook directeur Hetzenauer ziet dit probleem. “Een goede performance is de enige manier om de negatieve beeldvorming over ons bedrijf om te buigen”, verklaarde hij deze zomer. Net nadat hij verklaard had dat 1997, ondanks het verlies over de eerste zes maanden, toch nog winstgevend zou kunnen worden.

Gisteren werd duidelijk dat ook het tweede halfjaar verliesgevend is. Maar Hetzenauer zou Hetzenauer niet zijn zonder een lichtpuntje te ontwaren: in het vierde kwartaal ligt Tulip op schema. Tot nader bericht natuurlijk.

Eén voordeel heeft directeur en grootaandeelhouder Hetzenauer: de koersdaling wordt bij elke geschonden winstprognose minder.

    • Erik van der Walle