Toename aantal bankovervallen

AMSTERDAM, 21 NOV. Het aantal bankovervallen in Nederland is dit jaar volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) aanzienlijk toegenomen. De grote stijging doet zich met name voor in Brabant, Gelderland en de vier grote steden.

Vorig jaar werden 140 bankinstellingen overvallen. In totaal werd daarbij een bedrag buit gemaakt van drie miljoen. Daar staat een bedrag van 150 miljoen gulden tegenover die de banken jaarlijks investeren in beveiliging. Tot nu toe zijn er dit jaar al 170 banken overvallen.

De NVB schat dat dit aantal op zal lopen tot minstens 190. Het totaal aantal overvallen bij zowel banken als andere bedrijven vertoont eveneens een stijgende lijn. In de eerste drie kwartalen van dit jaar is hun aantal gestegen naar 1588, tegenover 1423 in dezelfde periode vorig jaar.

Eerder dit jaar maakte het Projectteam Overvalscriminaliteit (PTO), een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven, bekend dat het aantal bankovervallen in Nederland aan het teruglopen was. Het projectteam werd vijf jaar geleden opgericht, nadat het aantal overvallen op financiële instellingen in Nederland een grote stijging vertoonde. In 1965 vonden nog maar 4 overvallen plaats op banken. In 1992 was dat aantal opgelopen naar 570.

Na 1992 daalde het aantal overvallen beduidend. Ook begin dit jaar waren de cijfers nog gunstig, daarna ging het mis. De NVB denkt dat dit mogelijk komt doordat de bankrovers, die sinds 1992 zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf, nu weer vrijkomen. De politiestatistieken wijzen uit dat 75 procent van de veroordeelden weer terugvalt in het oude gedrag.

Als de overvallen worden uitgevoerd door ex-gedetineerden, moet het volgens de VNB makkelijker zijn ze weer op te pakken. “De politie kent ze al.”

In gevangenissen wordt sinds kort een video getoond aan gedetineerden. Op de film benadrukken ex-overvallers dat de pakkans bij een overval groot is - meer dan vijftig procent - en de buit meestal gering. In bijna de helft van de gevallen is de buit minder dan 300 gulden.