SPAANSE GEHAKTBALLEN

Twee variaties op de bekende gehaktbal, een ietwat zoete en een pittige.

Eerst de zoete. Was de rozijnen en week ze in een deciliter van de appelcider. Verwijder de korstjes van het brood en week het in 1/2-1 deciliter cider. Knijp het brood uit. Bewaar een eetlepel rozijnen en het weekvocht, meng de rest van de rozijnen met het gehakt, het brood, het ei, zout, peper en een snuf kaneelpoeder.

Draai kleine ballen van het gehakt; zo groot als een pingpongbal. Steek in het midden of aan de zijkant van elke bal een amandel. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in parten.

Verhit boter en olie in een grote koekenpan of braadpan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin en in ongeveer 5 minuten gaar. Misschien moet dit in twee porties gebeuren of zijn er twee pannen nodig. Voeg de appelparten toe. Bak ze om en om. Schenk de resterende cider en de rozijnen met het vocht in de pan. Leg het deksel op de pan en laat het gerecht enkele minuten stoven. Maal de rest van de amandelen tot korrels en roer ze door de jus. Voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer hier rode kool bij en gekookte aardappelen of rijst en erwtjes.

De pittige gehaktballen kunnen met of zonder paprika bereid worden en in plaats van Spaanse peper kan sambal gebruikt worden. Snijd de korsten van het brood en week het in een bodempje water of desgewenst sherry. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd het vruchtvlees in smalle ringen. Verwijder het vel van de worst en snijd hem in halve plakken. Snijd de paprika in stukjes. Meng het gehakt met het ei, het uitgeknepen brood, een uitgeperst teentje knoflook, een deel van de Spaanse peper en zout en peper. Draai er kleine ballen van.

Pel en snipper de ui. Verhit de boter en de olie in een braadpan of grote koekenpan en roerbak hierin de worst gedurende 1-2 minuten. Schep de worst uit de pan. Bak de gehaktballen in het bakvet rondom bruin. Voeg de ui, de rest van de Spaanse peper en desgewenst de paprika toe en bak ze 2 minuten mee. Schenk de tomatensaus in de pan en roer een klein kopje water en de worst door de saus. Laat de balletjes met een deksel op de pan nog enkele minuten pruttelen. Breng de saus met zout en peper op smaak. Geef er rijst bij en sperziebonen of in ruiten gesneden snijbonen.

Zoet (voor 4 personen):

500 gram lams- of rundergehakt

75 gram gele rozijnen

ongeveer 3 deciliter appelcider

2 sneetjes (oud) wit brood

1 ei, zout, peper, snufje kaneel

100 gram gepelde, gebakken amandelen

30 gr. boter, 3 eetlepels olijfolie

2 appels, bv. cox d'orange

Pittig (voor 4 personen):

500 gram gehakt

1 ei

2 sneden (oud) brood

1 Spaanse peper

zout, peper, 1 teentje knoflook

150 gram chorizo worst

30 gr. boter, 3 eetlepels olijfolie

(eventueel 1 paprika)

2 1/2 deciliter gezeefde tomatensaus (uit een pak)

    • Annelène van Eijndhoven