SAP-SOFTWARE

“Bent u al neuro van de euro?” Marien de Ridder kan zijn klanten, bedrijven die software van het Duitse automatiseringsbedrijf SAP gebruiken, gerust stellen. Begin 1998 begint SAP met de levering van zijn software om de euro-omschakeling mogelijk te maken. De klanten bepalen zelf wanneer zij - gratis - willen overgaan op de euro.

SAP, internationaal een van de snelst groeiende ondernemingen in zijn branche en een beurslieveling, heeft ervaring opgedaan met software-aanpassingen bij de munthervorming in Oekraïne en de devaluatie van de Poolse zloty. Maar vergeleken met de euro waren dat simpele uitdagingen. Toch belooft het bedrijf dat het mogelijk is de euro-conversie van de softwareprogramma's in maximaal één weekeinde voor elkaar te hebben.

De conversie van programma's en toetsen op euro-functionaliteit vallen onder de gebruikelijke onderhoudscontracten en zijn daarom gratis. “De euro vloeit voort uit een wettelijke verplichting”, zegt De Ridder ter toelichting. “Misschien niet naar de letter maar wel naar de geest van de contracten hoort het tot onze verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat onze programma's aan de wettelijk gestelde eisen voldoen.” Voor extra dienstverlening - training, consultancy - moet worden betaald. En er valt vermoedelijk heel wat extra begeleiding te verrichten. Ondernemers hadden eigenlijk gisteren al moeten beginnen met voorbereidingen. (RCJ)

    • Mathijs Smit