Politie arresteert makers atropine

EINDHOVEN, 21 NOV. De politie heeft woensdagavond en -nacht zes mannen en een vrouw aangehouden op verdenking atropinepillen te hebben gemaakt. Van hen komen er vijf uit de regio Amsterdam-Amstelland, een uit Polen en een uit Zuid-Limburg. Het onderzoek stond onder leiding van de Unit Synthetische Drugs in Eindhoven.

Bij huiszoekingen in de regio Amsterdam zijn honderden kilo's chemicaliën in beslag genomen. De politie weet nog niet zeker of daar atropine bij is. Dat de groep atropinepillen maakte, leidt de politie vooral af uit administratie die ook in beslag is genomen. Per pil is slechts 0,3 tot 0,5 milligram atropine nodig. Er is dus maar weinig van deze grondstof nodig om veel pillen te kunnen maken. Het gerechtelijk laboratorium heeft nog onvoldoende tijd gehad om alle in beslag genomen chemicaliën te onderzoeken. De grondstoffen zijn waarschijnlijk in Duitsland gekocht. Daar is atropine iets gemakkelijker verkrijgbaar dan in Nederland. Het spoor naar Duitsland kwam via de internationale politieorganisatie Europol.

Het is nog niet duidelijk of de opgerolde bende de enige was die atropinepillen maakte en verkocht. Tot nu toe zijn er enkele honderden pillen opgedoken. De politie gaat er daarom van uit dat een kleine hoeveelheid pillen is gemaakt, die bij wijze van experiment op de markt is gebracht. (ANP)

Een onzer redacteuren voegt hier aan toe: Vorige maand was er in Thialf in Heerenveen een mega-houseparty waar achtduizend bezoekers op afkwamen. Er werden 54 mensen aangehouden die xtc of andere drugs in bezit hadden. Ook werden zestig xtc-pillen met atropine aangetroffen. Acht jongens werden in het ziekenhuis van Heerenveen behandeld voor een paranoïde psychose met verwardheid, agressiviteit en angsten.

Volgens E. Stokman, persofficier van justitie in Den Bosch, is moeilijk te zeggen hoeveel van dit soort pillen er in Nederland in omloop zijn. Het gebruik van atropinehoudende pillen kan “levensgevaarlijk” zijn, zei de officier vorige maand na de beruchte party in Heerenveen. “Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe hoog de dosering van de stof is”, aldus Stokman.

Het Trimbos Instituut, een instelling voor verslavingszorg, stelde destijds dat de onstane paniek over de 'gifpillen' overdreven was. Volgens een woordvoerder van het onderzoeksinstituut zou uit de literatuur blijken dat ooit één persoon, een kind, is overleden aan atropine.