Oostenrijk buigt voor Gaddafi's woede

WENEN, 21 NOV. Geconfronteerd met een brede reeks Libische vergeldingsmaatregelen heeft de Oostenrijkse regering een eerder besluit herroepen om de verblijfsvergunning niet te verlengen van Said Gaddafi, zoon van de Libische leider. Dat meldt de Oostenrijkse krant Die Presse.

Toen de evrblijfsvergunning van Said Gaddafi (25), die economie wil studeren aan de International Business School in Wenen, onlangs midden in zijn toelatingsexamens afliep, zagen de autoriteiten daarin een goede gelegenheid van hem af te komen. Zij beschouwden hem als veiligheidsrisico. Maar dit besluit maakte vader Gaddafi razend. Hij kondigde een reeks maatregelen tegen Oostenrijk af. Oostenrijkse vertegenwoordigers van internationale bedrijven werden bij de Libische grens teruggestuurd ook al waren ze in het bezit van geldige visa. Goederen bestemd voor Oostenrijk werden opgehouden en financiële transacties geblokkeerd.

“De eerste problemen met doken vorige week op, maar wat deze week gebeurde kan zo niet doorgaan”, aldus functionarissen van de Federale Kamer van Koophandel. 'Binnenlandse bedrijven in wurggreep van Gaddafi', zo kopte Die Presse.

Na zware druk van het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse zaken kreeg Said Gaddafi een nieuwe verblijfsvergunning. Maar de sancties tegen Oostenrijk zijn nog niet ingetrokken. (AP)