ME zou te veel agressie wekken; KNVB wil minder politie in stadions

ZEIST, 21 NOV. De Nederlandse voetbalbond KNVB is van mening dat de politie-inzet in het betaalde voetbal kan worden ingekrompen. De bond wil verder dat er een intern politie-onderzoek komt naar het optreden van de Mobiele Eenheid. Dat optreden zou te veel agressie opwekken.

“Wij willen weten waarom de ME zo vaak wordt ingezet. Ook willen we de wijze waarop dat gebeurt aan de kaak stellen”, zegt W. van Rhee, veiligheidscoördinator en manager competitiezaken van de voetbalbond. “Het publiek wordt te vaak geconfronteerd met politiepersoneel in gevechtstenue. Dat komt provocerend over en wekt agressie op.”

De burgemeesters doen te snel een beroep op het politiekorps om een voetbalwedstrijd in goede banen te leiden, stelt de KNVB. “Men speelt te veel op zeker”, zegt Van Rhee. Volgens hem kan het aantal risicowedstrijden verminderd worden.

“De burgemeesters en de politiekorpsen zien een voetbalwedstrijd nog te vaak als een enorme bedreiging. Die insteek is verkeerd. Veel handiger zou het zijn om de oorzaak van de problemen aan te pakken.”

De competitieleider, zelf voormalig korpschef in Assen, constateert dat binnen korpsen bepaald geen onwil bestaat om personeel in te zetten bij wedstrijden. “Politiemensen vinden het wel plezierig om een voetbalduel te begeleiden. Het heeft iets moois zo'n operatie. En het geeft status.” Van Rhee is zelf een voorstander van meer door de clubs aangestelde supporterbegeleiders in plaats van politie. “Maar dat kan alleen als de clubs zorgen dat ze hun zaken voor elkaar hebben.”

Mede door het grote aantal risicowedstrijden (de duels waarbij de risicoclubs Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht en ADO Den Haag zijn betrokken) heeft de KNVB steeds grotere problemen om de competitie op normale wijze te laten verlopen. Een evenwichtige wedstrijdkalender is door de vele eisen van clubs, gemeenten, politie en de Nederlandse Spoorwegen nauwelijks meer mogelijk, stelt competitieleider Van Rhee.

De voetbalbond, die de kalender samenstelt met een computer van de Universiteit Twente, kan daarom weinig met de vele recente klachten over het chaotische programma. Van Rhee wijst op het toegenomen aantal knelpunten, onder meer door het groeiend aantal koopzondagen. Ook de houding van sommige gemeenten, die soms tijdens het seizoen nog wedstrijden verbieden, verhindert een ordentelijk competitieverloop.

    • Erik Oudshoorn