Mandela

Foto: KAAPSTAD - President Soeharto van Indonesië is gisteren op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan Zuid-Afrika door zijn ambtgenoot Nelson Mandela meteen aangesproken op de kwestie Oost-Timor. Na afloop zei Mandela, die in juli de vrijlating van de Timorese guerrillaleider Xanana bepleitte, dat de besprekingen “zeer nuttig' waren geweest.

Mandela legde gisteren de rode loper uit voor zijn “goede vriend'. Bij de presidentiële woning, het Tuynhuys, inspecteerde Soeharto de erewacht en hoorde hij 21 saluutschoten aan. Binnen had Mandela zijn voltallige kabinet klaar staan - een unicum - om de Indonesische leider de hand te schudden. Bij de toegangspoort hadden zich tientallen leden van de overkoepelende vakbond Cosatu verzameld, die demonstreerden tegen de schendingen van de mensenrechten in Indonesië. Veertig betogers werden opgepakt. (Foto AP)