Justitie bespreekt met verdachten afkoopsom

AMSTERDAM, 21 NOV. Justitie in Amsterdam onderhandelt over een afkoopsom ter grootte van circa tien miljoen gulden met de advocaat J. Engelsma en pornohandelaar C. Geerts. In ruil voor deze afkoopsom zullen zij niet worden vervolgd voor belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Dit heeft een betrokkene, die de onderhandelingen van nabij volgde, vanmorgen bevestigd.

Geerts (alias 'Dikke Charles') en Engelsma werden door het voormalige Interregionaal Recherche Team (IRT) beschouwd als de top van het misdaadsyndicaat van Etienne U., die momenteel terechtstaat voor de Amsterdamse rechtbank. Engelsma kwam eerder in opspraak doordat hij de in 1991 vermoorde drugsbaron Klaas Bruinsma zou hebben geholpen met het witwassen van drugsgelden. U. wordt als Bruinsma's opvolger beschouwd.

C. Korvinus, raadsman van U. en tevens kantoorgenoot van Engelsma, wilde vanmorgen niet bevestigen dat hij met het openbaar ministerie in onderhandeling is. Onderdeel van de te sluiten deal zou zijn dat Engelsma zich terugtrekt uit de advocaatuur.

Na het opheffen van het IRT, dat het zogenoemde 'Delta-onderzoek' naar Etienne U. uitvoerde, stelde het Kernteam Randstad Noord en Midden (KTR) met justitie in Haarlem een nieuw onderzoek in naar de vermeende bende van U. Het Amsterdamse openbaar ministerie begon toen een onderzoek naar Engelsma en Geerts.