Inspecteurs van VN zijn in Irak teruggekeerd

BAGDAD/NEW YORK, 21 NOV. Vijfenzeventig wapeninspecteurs van de Verenigde Naties, met inbegrip van de eerder uitgewezen Amerikanen, zijn vandaag in Irak teruggekeerd. Zij hervatten morgen hun normale werkzaamheden.

Gisteren had Bagdad al meegedeeld in het kader van een akkoord met Rusland in te stemmen met onmiddellijke terugkeer van de inspecteurs.

“De crisis is voorbij”, verklaarde gisteren de Iraakse VN-ambassadeur, Nizar Hamdoon, in de Veiligheidsraad van de VN. De Verenigde Staten, die het voortouw hadden genomen in de confrontatie met Irak die 29 oktober begon met de Iraakse eis dat de Amerikanen uit de inspectieteams werden verwijderd, handhaven niettemin hun druk op Bagdad. Het Amerikaanse vliegdekschip George Washington is zojuist in de Golf gearriveerd, waarmee het aantal Amerikaanse oorlogsschepen in de Golf op 22 komt, en president Clinton gaf gisteren opdracht om extra F-15 en F-16 gevechtsvliegtuigen en B-1 bommenwerpers naar de regio te sturen. Ook worden tankvliegtuigen en personeel om Patriot-afweergeschut te bemannen gestuurd.

Hamdoon prees gisteren de Russische bemiddeling in de crisis. Hij zei dat Moskou had beloofd te bewerkstelligen dat de hervatte wapeninspecties zullen resulteren in opheffing van de ruim zeven jaar oude handelssancties tegen Irak.

In de Veiligheidsraad tekende zich daarover meteen al verdeeldheid af onder de vijf permanente leden, die zich eerder deze week tijdens spoedoverleg in Genève nog eensgezind opstelden. De Amerikaanse VN-ambassadeur, Bill Richardson, herhaalde een al eerder vertolkt standpunt dat eerst alle resoluties van de Veiligheidsraad door Irak moeten worden nageleefd voor van opheffing van de sancties sprake kan zijn. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, kritiseerde deze opstelling, die opheffing van de sancties eindeloos kan rekken. “Naar onze mening moeten we niet doen wat de Verenigde Staten de laatste jaren hebben gedaan: de indruk geven dat zelfs als de Irakezen al hun verplichtingen nakomen, zelfs als ze al hun massavernietigingswapens hebben ontmanteld, het embargo niet wordt opgeheven.” Paragraaf 22 van resolutie 687 van de Veiligheidsraad stelt overigens dat het verbod op de Iraakse olie-export wordt opgeheven zodra de wapeninspecteurs melden dat Irak geen massavernietigingswapens meer heeft.

De Iraakse media melden vandaag “een grote overwinning” op de VS. “Onze overwinning in deze slag zal leiden tot verscheidene successen waarvan de solide resultaten dag na dag zullen blijken”, aldus de krant Al-Thawra, orgaan van de regerende Ba'athpartij. “We hebben bewezen (..) dat we een ijzeren nationale wil hebben.” (Reuters, AFP, AP)