Fotojournalist Stefan Lorant overleden

AMSTERDAM, 21 NOV. Afgelopen vrijdag overleed in Rochester, Minnesota op 96-jarige leeftijd de oorspronkelijk Hongaarse fotojournalist Stefan Lorant. De in 1940 tot Amerikaan genaturaliseerde Lorant dankt zijn eretitel van 'aartsvader van de moderne fotojournalistiek' aan zijn hoofdredactie van de Münchner Illustrierte Presse (1928-31) en het Britse Picture Post (1937-40).

Beide bladen waren pioniers in het publiceren van op zichzelf staande foto's, met een ondergeschikte rol voor begeleidende teksten, nog voordat Life Magazine die formule over zou nemen.

Nadat hij als Lórant István in 1920 voor Horthy via Tsjechoslowakije naar Wenen en Berlijn was gevlucht, werkte Lorant enige tijd als cameraman en regisseur in de filmproductie. Onder meer maakte hij de eerste screentest van Marlene Dietrich; hij adviseerde haar van een filmcarrière af te zien.

In Amerika publiceerde Lorant vele boeken, vooral over Abraham Lincoln, van wie hij vele onbekende foto's boven water wist te halen. Onlangs was Lorant de hoofdpersoon van een door Paul Cohen geregisseerde Nederlandse documentaire. Stefan Lorant, Man in Pictures werd dit jaar tijdens het Nederlands Filmfestival genomineerd voor een Gouden Kalf.