EU is het beleid van Israel 'grondig beu'

LUXEMBURG, 21 NOV. De Europese Unie ergert zich steeds meer aan de Israelische opstelling in het vredesproces in het Midden-Oosten. De Belgische minister Erik Derycke zei gisteravond dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het “op zijn zachtst gezegd grondig beu zijn”.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, in Luxemburg voor een tweedaagse top over werkgelegenheid, hebben een belangrijk deel van hun discussie gisteravond aan het diner gewijd aan de situatie in het Midden-Oosten.

Minister Van Mierlo zei gisteravond dat de EU ernaar streeft om samen met de Verenigde Staten een verklaring op te stellen over het Midden-Oosten. “Het wordt hard tijd dat we de prestige-strijdbijl begraven en de verderfelijke rolverdeling verlaten dat de VS er is voor Israel en Europa voor de Palestijnen.” Hij zei dat zijn Luxemburgse collega Poos ook in die richting denkt. Poos gaat volgens Derycke contact opnemen met joodse organisaties in de Verenigde Staten, omdat de EU de indruk heeft dat die toenemende kritiek op Israel hebben.

De lidstaten van de Europese Unie hebben deze week de Commissie om opheldering gevraagd over de controle op invoer van produkten uit Israel. Volgens de Commissie houdt Israel zich niet aan de regels voor de export met verlaagde tarieven naar de EU, voor sinaasappelsap en voor andere produkten. Daarom worden alle produkten gecontroleerd, waardoor ze zich opstapelen aan de grens. Dat heeft geleid tot ergernis van Israel dat meent dat de EU economische argumenten gebruikt om politieke druk uit te oefenen.