ETA kondigt bestand aan over gevangenen

MADRID, 21 NOV. De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft een bestand afgekondigd aan het “front van de gevangenen”. ETA roept alle partijen en instituties in Spanje op al het mogelijke in het werk te stellen om ETA-gevangenen die buiten Baskenland vastzitten, over te plaatsen naar gevangenissen in Baskenland zelf.

ETA voert al geruime tijd een harde campagne om dit te bewerkstelligen. Vorig jaar ontvoerde ETA de industrieel Ortega Lara met als voorwaarde voor zijn vrijlating een spoedige overplaatsing van ETA-gevangenen. Deze zomer vermoordde ETA het gemeenteraadslid Miguel Ángel Blanco, toen niet werd voldaan aan een ultimatum over de overplaatsing van de gevangenen. Blanco was een jonge man die op het punt stond in het huwelijk te treden. De moord leidde tot een massaal protest in Spanje tegen ETA.

Volgens de Spaanse krant El País probeert ETA met de aankondiging van het bestand het initiatief terug te krijgen in de kwestie van de overplaatsing van de gevangenen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jaime Mayor wordt van ETA alleen de verklaring aanvaard “die duidelijk zegt dat ze zullen stoppen met doden”. Volgens de minister gaat het hier slechts om een “sectoraal bestand”, afgekondigd door een factie binnen de afscheidingsbeweging. Volgens ETA-kenners is de stap echter ongekend en vermoedelijk een gevolg van het krachtiger worden van de 'zachte sector' binnen de beweging. ETA heeft twee keer eerder een bestand afgekondigd. In 1989 gedurende 4 maanden en in 1992 gedurende één maand. (Reuter)