Eltingh-Haarhuis verder; Verlies Hingis bij Masters

ROTTERDAM, 21 NOV. Tennisster Martina Hingis is gisteravond in New York uitgeschakeld in de kwartfinale van de Masters. De 17-jarige Zwitserse nummer één van de wereld verloor bij het toernooi voor de beste zestien speelsters van de wereld met 6-3, 2-6 en 7-5 van de Française Mary Pierce. Nathalie Tauziat bereikte als tweede Franse speelster de halve finale door haar zege (7-6 en 7-6) op de Kroatische Iva Majoli.

Hingis verklaarde na afloop dat ze dit seizoen te veel heeft gespeeld. “Volgend jaar moet ik een paar weken extra rust nemen.” In het voorjaar onderging de Zwitserse een knie-operatie na een val van haar paard. “Ik ben toen te haastig geweest. Ik heb een paar toernooien ingelast. Dat had ik beter niet kunnen doen.”

De partij tegen Pierce duurde twee uur en zeven minuten. De 22-jarige Française scoorde veel met haar krachtige groundstrokes en venijnige volleys. “Ik speelde op mijn best”, aldus Pierce.

Hingis treurde niet al te lang na over haar nederlaag. “Ik verwachtte dit toernooi te winnen, maar kijk heel tevreden terug op 1997.” Daar heeft de Zwitserse ook alle reden toe. Ze begon het jaar met 38 overwinningen op rij. Op 31 maart nam de toen 16-jarige Hingis de eerste plaats op de wereldranglijst over van Steffi Graf.

Hingis, die morgen in New York de trofee voor beste speelster van het jaar ontvangt, sloeg dit jaar zeven miljoen gulden aan prijzengeld bijeen. Ze boekte twaalf toernooizeges en leed in tachtig partijen slechts vijf nederlagen. Van de vier grandslamtoernooien won ze de Australian Open, Wimbledon en de US Open.

In het Amerikaanse Hartford hebben Jacco Eltingh en Paul Haarhuis zich verzekerd van een plaats in de halve finales van de strijd om de wereldtitel in het dubbelspel. De Indiërs Mahesh Bhupathi en Leander Paes werden in twee sets (6-3 en 6-2) aan de kant gezet. De partij nam slechts 52 minuten in beslag. Eerder versloegen ze de als tweede geplaatste Nederlanders het duo Knowles-Nestor.

De als eerste geplaatste Australiërs Mark Woodforde en Todd Woodbridge behaalden een moeizame overwinning op de Amerikanen Rick Leach en Jonathan Stark, 6-3, 6-7 en 7-6. De 'Woodies' zijn nog niet zeker van een plaats in de halve finale.