'Deal met crimineel is soms nodig'

NEW YORK, 21 NOV. Het openbaar ministerie moet deals met criminelen kunnen sluiten om de georganiseerde misdaad beter te kunnen bestrijden. Ook moet de politie woningen van criminelen kunnen afluisteren.

Dat vindt een delegatie van Tweede-Kamerleden na een bezoek aan politie en justitie in New York. Beide voorstellen zijn omstreden. Minister Sorgdrager (Justitie) liet onlangs weten te twijfelen aan deals met criminelen, waarbij strafvermindering wordt gegeven in ruil voor informatie. Er zouden te veel juridische haken en ogen aan zitten.

“We hebben hier gezien dat deals met criminelen een noodzakelijk middel zijn”, aldus Kamerlid Koekkoek (CDA). Met zes collega's van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks bezocht hij deze week New York om zich op de hoogte te stellen van de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Binnen enkele maanden behandelt de Kamer het wetsvoorstel opsporingsmethoden, een uitvloeisel van de parlementaire enquête over het IRT. Dit wetsvoorstel verbiedt het afluisteren van verdachten in hun woning. Maar de vier grote fracties hielden gisteren een vurig pleidooi voor het zogenoemde direct afluisteren. GroenLinks blijft daar tegen.