DE SCHOEN

Anna-Marije Post (6) uit Groningen zet haar schoen, bij gebrek aan een schoorsteen, bij de achterdeur. Gelukkig is het een hele mooie nieuwe schoen, oranje met blauwe bloemetjes, die erg opvalt. Sinterklaas en Zwarte Piet zien hem van verre al staan, als ze langkomen tenminste. Anna-Marije zet haar schoen elke avond. Soms zit er iets in, soms niets.

Afgelopen zaterdag kwam de Sint aan in Enkhuizen. Anna-Marije volgde het op de televisie: “Eerst zag je helemaal niets, toen een lichtje. En toen kwam de stoomboot helemaal tevoorschijn, met een fluit.” Op de kade stond de trouwe schimmel samen met de burgemeester al te wachten. Diezelfde avond nog zette Anna-Marije voor het eerst haar schoen, met een dikke winterwortel voor het paard erin en voor Sinterklaas een prachtige kleurplaat van Bambi. Ze hoopte op “chocoladesigaretjes”, de volgende ochtend.

Op haar verlanglijstje, dat in de vensterbank lag, stonden skeelers, een dansbarbie en een pistool met 'mosjes'. Dat is Gronings voor klappertjes. Maar in haar schoen verwacht ze deze grote cadeaus niet, die komen op 5 december pas, in een zak voor de deur. Misschien.

Haar tienjarige broers, een tweeling, zetten ook hun schoen. “Hun voeten zijn langer dan de mijne, en hun schoenen ook” vertelde Anna-Marija. “Maar dat geeft niets. Ze krijgen toch niet iets groters, denk ik.” Samen zongen ze een heleboel liedjes. Alleen 'Sinterklaasje bonne bonne bonne' niet, want dat vindt ze saai. Haar lievelingslied is 'In het donker', wat ook wel 'Zie de maan schijnt door de bomen' heet.

Zondagochtend vroeg ging Anna-Marije, zodra ze wakker was, kijken. Daar stond haar oranje bloemetjesschoen met erin een hele grote dikke chocoladesigaar! Ze heeft hem meteen opgegeten, net als haar broers die ook ieder een sigaar kregen. Het verlanglijstje was verdwenen. De vensterbank was leeg.

Voor de volgende keer hoopt Anna-Marije op speculaas, marsepein, pepernoten of chocolademunten in haar schoen. Of wat ze het aller-, allerlekkerste vindt: chocoladeletters. Daarom heeft ze ook zo'n handige, dubbele voornaam.

    • Judith Eiselin