Crisis India om rapport over moord Rajiv Gandhi

NEW DELHI, 21 NOV. In India is een politieke crisis ontstaan na de presentatie van een officieel rapport over de moord op de voormalige premier Rajiv Gandhi in 1991. De Congrespartij heeft gedreigd haar steun aan het minderheidskabinet van premier Inder Kumar Gujral in te trekken, als de DMK, een van de 14 coalitiepartijen, niet uit het kabinet wordt verwijderd.

In het rapport staat dat de DMK de Tamil Tijgers is blijven steunen, ook nadat Gandhi's regering in 1987 de zijde had gekozen van de Sri-Lankese regering en ter assistentie zelfs troepen naar Sri Lanka had gestuurd. Hoewel de Tijgers zich nooit verantwoordelijk hebben gesteld voor de aanslag, wordt algemeen aangenomen dat zij het waren die Gandhi uit wraak uit de weg ruimden. De DMK is een partij uit de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu, waar vanouds sympathie heeft bestaan voor de Tamils uit het nabije Sri Lanka.

“Er is geen sprake van de DMK te laten vallen”, verklaarde vanmorgen oud-premier H.D. Deve Gowda namens de coalitie. Zegslieden van de regeringspartijen lieten doorschemeren dat ze liever op nieuwe verkiezingen aansturen dan door de knieën te gaan voor de Congrespartij. Het wegvallen van de gedoogsteun van de Congrespartij zou de nekslag voor Gujrals regering betekenen.