Competitieleider wil wel, maar kan niet

Trainers uit het betaalde voetbal klagen steen en been over de onevenwichtige wedstrijdkalender. Will van Rhee, manager competitiezaken van de KNVB, slaat af en toe met zijn vuist op tafel als hij de oorzaken moet aangeven.

ZEIST, 21 NOV. Het hotel van het KNVB Sportcentrum in Zeist staat in het teken van de Franse dagen. Het personeel bedient in klederdracht en schenkt tijdens de lunch Beaujolais Primeur. Will van Rhee heeft nauwelijks tijd ervan te genieten. De competitieleider maakt een getergde indruk. Diverse coaches uit het betaalde voetbal vallen momenteel over hem heen.

Fritz Korbach (Graafschap), Frans Körver (MVV), Hans Meyer (FC Twente), Dick Advocaat (PSV) - allen protesteren tegen het scheef getrokken competitieverloop waardoor zij óf te veel uit- dan wel thuiswedstrijden achter elkaar spelen, óf te veel duels in een kort tijdsbestek moeten afwerken.

Van Rhee is teleurgesteld door de kritiek. Waarom hebben de trainers in eerste instantie geen contact met hem gezocht? Dan had hij ze de problematiek kunnen uitleggen. De combinatie van het plannen van risicowedstrijden en midweekse programma's, noodzakelijk wegens de winterstop en het WK voetbal, maken het bijna ondoenlijk een fatsoenlijke wedstrijdkalender samen te stellen.

“Vier factoren hebben invloed op het competitieprogramma”, legt Van Rhee uit. “Ten eerste de technische uitgangspunten. UEFA-Cupdeelnemers kunnen bijvoorbeeld niet op zondag spelen. Ten tweede de knelpunten opgegeven door de clubs, zoals de bouw van een nieuw stadion of een concert van Tina Turner. Ten derde de risicowedstrijden, die van de ene burgemeester niet in het weekeinde mogen en van de andere juist wel op zaterdag of zondag moeten. De vierde factor is een combinatie van de laatste twee.”

Het groeiende aantal risicowedstrijden is Van Rhee een doorn in het oog. Korbach kwam in conflict met het bestuur van De Graafschap omdat hij felle kritiek leverde op het feit dat zijn elftal in de eerste zeven competitiewedstrijden vijf uitduels moest spelen. “In het begin van de competitie moest ik een paar weken een midweeks programma vaststellen. Maar als blijkt dat De Graafschap op last van de burgemeester door de week niet tegen FC Twente, NEC, Feyenoord, Ajax, PSV en FC Utrecht mag uitkomen, dan wordt het moeilijk nog een duel op De Vijverberg te laten spelen.”

Het competitieschema rolt elk jaar in juni uit de computer van de Universiteit Twente. Ruim van tevoren, dit jaar in november, ontvangen de betrokken clubs, burgemeesters, gemeenten, politie en de Nederlandse Spoorwegen een knelpuntenformulier waarop zij kunnen invullen welke dagen in hun stad niet gevoetbald kan worden. In december moet het formulier retour. Maar Rotterdam presteerde het dit seizoen om pas in augustus bezwaren aan te tekenen tegen drie wedstrijden.

“Volendam-Feyenoord moest per se op een dag dat Ajax ook speelde. Feyenoord-NAC kon niet doorgaan wegens de Havendagen. Feyenoord-Twente mocht niet midweeks. Toen moest ik flink gaan schuiven en dat had effect op vijftien andere duels. Daardoor kreeg Twente bijvoorbeeld te veel thuisduels achter elkaar, kwam NAC achter te liggen en troffen Willem II en NAC elkaar twee keer in korte tijd. Hetzelfde is me overkomen met PSV-Utrecht. Die wedstrijd mocht van de burgemeester ineens niet op zaterdagavond gespeeld worden. Met een aantal medewerkers kostte het me drie dagen een alternatief te vinden. De computer reageert wel op basale knelpunten, maar incidentele calamiteiten moet je handmatig oplossen. En ondertussen kreeg ik Advocaat en voorzitter Van Raaij op mijn dak. 'Help me dan, het is jullie eigen local business', heb ik geroepen.” Steeds vaker geven burgemeesters volgens Van Rhee een 'koopzondag of -avond' als reden op voor het niet kunnen doorgaan van een voetbalwedstrijd. “Straks is er geen dag dat er nog winkels zijn gesloten.”

Om problemen in het komende seizoen te voorkomen, krijgen alle betrokkenen nu al de speeldagenkalender voor volgend seizoen. En binnen twee maanden volgen ook de wedstrijddata voor 1999-2000. In dat seizoen zullen voor het eerst alle interlands in UEFA- en FIFA-verband op vaste speeldagen worden afgewerkt. De nationale competities liggen dan stil. Clubs raken zo niet meer gedupeerd doordat zij buitenlandse internationals moeten afstaan. “Hoe eerder de speelkalender vaststaat, hoe kleiner de kans dat de lokale overheid ander evenementen programmeert die het voetbal dwarsbomen”, luidt de stelling van Van Rhee.

De 68 eredivisieduels die Canal+ wil uitzenden, hebben volgens Van Rhee geen nadelige invloed. “Aan de wensen voor de live-uitzendingen kunnen we nagenoeg geheel tegemoetkomen. In de totale problematiek van het onrustige competitieverloop komt het uitzendschema van Canal+ pas op de vierde of vijfde plaats.”

    • Erik Oudshoorn