Andermans hulp

Wat is de informatie waard die een grote drugshandelaar tijdens een interview aan een journalist geeft? Die vraag is actueel geworden nu in het proces tegen de van drugshandel verdachte Etienne U. de geschreven tekst is opgedoken van een interview dat ex-Panorama journalist Bas van Hout met U. zou hebben gehad.

Hierin zou U. openhartig spreken over zijn hasjsmokkel en zijn voormalige maffiabaas Klaas Bruinsma. Van Hout wil het materiaal gebruiken voor een boek dat hij De jacht op 'de erven-Bruinsma' zal noemen en waarin U. volgens de auteur 'slechts een fractie vertegenwoordigt van het grotere verhaal'. Van Hout wil het boek begin volgend jaar in eigen beheer uitbrengen. 'Dan weet ik tenminste zeker dat het uitkomt', legt hij uit. 'Bij mijn vorige boek (over de drugshandelaar Steve Brown, red.) haakten de uitgevers af nadat ze bedreigd waren door Brown.'

Volgens Van Hout is zijn informatie 'een paar gradaties meer waard is dan CID-informatie'. 'Bovendien heb ik honderden gesprekken met mensen uit het milieu gevoerd die elkaar bevestigen. Op een gegeven moment moet je dan ophouden jezelf stuk te checken.'

Van Hout verzet zich tegen de analyse van Parool-misdaadjournalist Bart Middelburg, die met boeken als De Dominee. Opkomst en ondergang van mafiabaas Klaas Bruinsma (1992) mensen als U. volgens hem 'tot mythologische proporties opblaast'. Volgens Van Hout zijn er helemaal geen 'erven-Bruinsma'. 'Na Bruinsma's dood bleef er geen georganiseerd netwerk over, eerder waren het incidentele samenwerkingsverbanden van mensen die elkaar in de kroeg tegenkwamen.'

Middelburg verwijst die redenering naar de prullenbak. 'Lees het rapport van de commissie-Van Traa er maar op na. Daar staat dat op de resten van de Bruinsma-organisatie de criminele Delta-groep is ontstaan. Daar hecht ik toch meer waarde aan dan aan de mening van Bas van Hout. Het is een beetje naïef, misschien ook wel gestuurd, om te veronderstellen dat die hele organisatie na de dood van Bruinsma bij de Albert Heijn is gaan werken.' Gestuurd? 'Het zou niet de eerste keer zijn dat een journalist gebruikt wordt om een beeld te geven dat een tegenwicht moet geven aan een rechtzaak.'

Ondertussen blijft het de vraag wat U. en zijn advocaat Korvinus zullen doen als Van Hout in een boek met meer informatie over U.'s criminele activiteiten op de proppen komt. Woensdag dreigde Korvinus de media al met een kort geding als ze bleven citeren uit het transcript van het interview. Hoe zullen U. en Korvinus reageren als er de komende maanden meer belastend materiaal in de boekhandel terecht dreigt te komen?

    • Joris Abeling