Zalm wil melding verkoop effecten

DEN HAAG, 20 NOV. Bestuurders en andere personeelsleden moeten hun transacties in de effecten van het eigen bedrijf voortaan laten registeren. Ondernemingen worden verplicht om daarvoor een reglement op te stellen en om een speciale compliance officer de naleving ervan te laten controleren.

Minister Zalm (Financiën) heeft deze wens van de Tweede Kamer gisteren overgenomen bij de behandeling van de nieuwe wet op aandelenhandel met misbruik van voorwetenschap. De transacties van bestuurders en commissarissen worden gemeld bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) en vastgelegd in een openbaar register. Het amendement van het Kamerlid Voûte (VVD) voor deze openbaarheid had al de steun van de andere regeringspartijen, PvdA en D66.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft eerder bezwaar gemaakt tegen wat wordt gezien als een schending van de privacy. Zalm had daar weinig begrip voor: “Als je niet wilt weten dat je transacties hebt verricht, moet je ze ook maar niet verrichten. Als je in geldnood zit, kun je je aandelen nog altijd belenen bij de bank.” De Kamer stemde in met een aanscherping van de voorkennis-wet, die nu volgens Zalm de strengste van Europa is. Nieuw is dat voortaan niet meer aangetoond hoeft te worden dat de verdachte voordeel heeft gehad bij omstreden transacties; het gebruik van bepaalde voorkennis kan al voldoende zijn voor een veroordeling. Ook het doorgeven van voorkennis is voortaan een strafbaar feit. De nieuwe wet geldt, anders dan de huidige, niet alleen voor de officiële handel, maar ook voor de zogeheten 'grijze handel' in bijvoorbeeld (nog) niet genoteerde opties.

De beursfraude is in de schijnwerpers gekomen door enkele schandalen, waarvan het omvangrijkste ooit onlangs aan het licht is gekomen. De Kamerleden refereerden hieraan veelvuldig, van de ABNAmro-bankier die dit voorjaar om een voorkennis-affaire moest terugtreden tot de arrestaties en invallen op het Damrak op verdenking van witwassen en het illegaal 'meelopen' met effectentransacties.

De Kamer toonde zich zeer bezorgd over de in haar ogen beperkte capaciteit van de opsporingsautoriteiten en toezichthouders rond de beursvloer en drongen aan op uitbreiding van het personeelsbestand. In 1993 was de hoofdverdachte in het recente schandaal al eens aangemerkt als een mogelijke fraudeur, maar ontbrak het justitie volgens de Kamer aan mankracht en deskundigheid om verder te spitten. Zalm wilde gisteren niet verder gaan dan de aankondiging van een onderzoek naar de recente beursfraude. Voor de Kerst wil hij de Kamer een nota sturen over “de kwestie van de integriteit in de financiële sector”.