Wie wil handballen moet de bond bellen

De Nederlandse handbalploeg boekte gisteren een monsterzege op Saoedi-Arabië (30-17), maar toch is de nationale ploeg op sterven na dood. “Het heeft weinig nut om zo nog door te gaan”, stelt speler Harold Nusser.

HAARLEM, 20 NOV. Na een kwalificatieduel in Polen in april hoorden de handbalinternationals zes maanden lang niets van bond en bondscoach. Er was geen geld om te spelen en te trainen, maar zelfs dat kregen de spelers niet officieel meegedeeld. De handballers voelen zich miskend omdat alle aandacht van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) uitgaat naar de nationale vrouwenselectie, die met een ambitieus Oranjeplan is gestart. “Wij komen duidelijk op het tweede plan”, zegt international Harold Nusser. “Het is gewoon een zooitje”, vindt zijn collega Jeroen Hölscher.

Het NHV-bestuur ontkent dat er geld van de mannen voor de vrouwenploeg is gebruikt. “Iedereen is vrij om de boeken te controleren”, zegt bestuurslid technische zaken, H. Kruse. Hij geeft wel toe dat de mannenploeg “meer aandacht had verdiend”. Ook technisch coördinator B. Spaai vindt dat de handballers beter geïnformeerd hadden moeten worden. “Maar aan de andere kant: die jongens hebben allemaal tien vingers en ze kunnen dus ook de telefoon pakken en het nummer van de bond draaien.”

Pas eind vorige maand ontvingen de handballers de uitnodiging voor het toernooi in Haarlem van deze week. De geplande stage voor het toernooi moest worden afgeblazen omdat veel spelers in zo'n laat stadium geen vrij meer konden krijgen. Jeroen Hölscher, een van de betere Nederlandse spelers, is tijdens het toernooi zelfs overdag niet beschikbaar voor de trainingen. Want hij is net bij een nieuwe baas begonnen. “Ik heb daar nog weinig te vertellen. Maar als ik het programma eerder had geweten, had ik wel wat kunnen regelen.”

Met zijn tas in de hand meldde Hölscher zich gisteravond in Haarlem voor de eerste wedstrijd van Nederland. Dat gold ook voor zijn clubgenoot René Pie die wegens studieverplichtingen overdag verstek moest laten gaan. In de kleedkamergang kregen de twee van bondscoach Leszek Krowicki te horen dat ze zich niet hoefden om te kleden. “Omdat ik niet had meegetraind”, legde de boze Hölscher uit. “Ik kan dat ook nog wel begrijpen, maar dat hadden ze me toch eerder kunnen laten weten? Nu sta ik hier met mijn spullen. Ik heb de bond over mijn situatie ingelicht en gevraagd of ze het aan de coach wilden doorgeven.” Noodgedwongen bekeek Hölscher het duel tegen de zwakke Saoedi's staande op de tribune. “Zo gaat de lol er wel vanaf, hoor.”

Bondscoach Krowicki verontschuldigde zich na afloop. “Bitte verstehen, ik kon niet anders”, stamelde de Pool. “Had ik dan twee spelers moeten passeren waarmee ik twee dagen heb getraind en wat dingetjes heb geprobeerd? Dat kan toch niet. Peter en René moeten dit ook niet als een straf beschouwen. In de uitnodiging voor dit toernooi stond dat ze me nog even moesten bellen. Dat hebben ze niet gedaan. Dat neem ik ze niet kwalijk. Het zijn nog steeds mijn jongens. Ze krijgen deze week ook nog zeker een kans.”

De vraag is of Hölscher daar nog wel interesse in heeft. De pas 23-jarige Aalsmeerder stuurde onlangs een brief met zeven punten van kritiek naar het NHV. Hij denkt erover om met onmiddellijke ingang te stoppen als international. Hölscher is zeker niet de enige binnen de selectie met dergelijke gedachten. “Er heerst een sfeer van: we kunnen beter kappen, want dit heeft geen nut meer”, aldus de sombere nummer acht van Nederland, Harold Nusser. “We zijn moe van deze situatie. Steeds lopen we met ons hoofd tegen de muur.”

Het handbalverbond heeft bij de mannen de naam een vrouwenverbond te zijn. Hölscher: “Ja, zeggen ze dan tegen ons: jullie moeten zelf met een beleidsplan komen. Waarom moeten wij dat doen? Dat is toch de taak van de bond? En het is onzin aan ons te vragen of we wel willen. Natuurlijk willen we! Elke speler wil altijd. Wat denk je? Ik doe tien jaar lang niets anders dan handballen. Het is mijn leven.” De repliek van bestuurslid Kruse: “Natuurlijk zijn we niet alleen een bond voor vrouwen.”

Maandagavond kregen de handballers in hun hotel in Akersloot bezoek van een bondsdelegatie. Uitgelegd werd dat het de bedoeling is dat er volgend jaar wekelijks centraal wordt getraind. Maar dan moeten de clubs in december wel instemmen met de voorgestelde contributieverhoging. Anders zal er wederom geen stuiver beschikbaar zijn voor de mannenploeg. “Ik heb weinig hoop dat het doorgaat. Het gesprek heeft mijn bange voorgevoelens alleen maar bevestigd”, zei Nusser. Bedanken voor het Nederlands team doet hij nog niet, hij heeft geen haast. “We kijken wel wat er gaat gebeuren.” Overigens treedt het voltallige NHV-bestuur af als het financiële voorstel wordt afgewezen.

International Hölscher was er maandag in Akersloot niet bij omdat hij die avond met zijn club Aalsmeer terugkeerde van een Europa-Cuptrip. Van anderen hoorde hij wat er is besproken. “Beloftes, beloftes, die doen ze al jaren, maar er komt nooit iets van terecht.” Ook bondscoach Krowicki is niet optimistisch. “Ik heb het gevoel dat niet iedereen met zijn hart achter ons team staat”, zegt hij geëmotioneerd. “Vorig jaar wonnen we het toernooi in Haarlem en hebben we bewezen dat de mannen in Nederland wel degelijk kunnen handballen. Ik dacht dat er iets moois zou gaan gebeuren. Maar er is helemaal niets gebeurd.”

    • Hans Klippus