Wereldomroep moet weg van Astra-satelliet

HILVERSUM, 20 NOV. De televisieprogramma's van de Wereldomroep in analoge vorm verhuizen morgen in allerijl naar een andere satelliet, omdat de onderhuur van de analoge transponder op een der Astra-satellieten de Wereldomroep binnen 72 uur is opgezegd.

De digitale uitzendingen via Astra blijven onveranderd, aldus een woordvoerder van de Wereldomroep. Ook in de analoge en digitale doorgifte van de radioprogramma's van de Wereldomroep komt geen wijziging.

Het was voor de analoge verhuizing kort dag, omdat het Britse televisiebedrijf BSkyB, waarvan de Wereldomroep op Astra drie uur per dag analoge televisie-uren onderhuurde, verrassend gebruik maakte van het contractuele recht de huur binnen 72 uur op te zeggen. Op Astra, de meest bekeken groep omroepsatellieten in Europa, was geen vervangende analoge capaciteit voorhanden.

Wereldomroep TV zal op de nieuwe satelliet, Eutelsat/Hotbird, langer dan voorheen te zien zijn: van 19.00 tot 24.00. Tot nu toe konden - door de grote schaarste aan analoge transponders op Astra - de televisie-uitzendingen die digitaal al om 19.00 uur begonnen, pas vanaf 21.00 uur ook analoog worden bekeken.

Eutelsat/Hotbird heeft een groter territoriaal bereik dan de analoge uitzendingen op Astra, waardoor Wereldomroep-TV nu tot in Griekenland ontvangen kan worden.

Wereldomroep-TV, dat dit voorjaar was gestart onder de naam Zomer-TV, zendt een keus uit van programma's van de Nederlandse publieke omroepen, de Vlaamse BRT en de Wereldomroep zelf. Vanaf 1 januari gaat de zender Beste van Nederland (BVN) heten en komen daar nog programma's van een Antilliaans tv-station bij.

De satelliet waarop Wereldomroep-TV (c.q. BVN) nu analoog gaat uitzenden, vergt van schotelbezitters die hun apparatuur nu uitsluitend op de Astra hebben uitgericht, een kleine verdraaiing van de schotel. De Wereldomroep heeft op Eutelsat/Hotbird analoog gezelschap van onder andere BBC World, Euronews, Eurosport, TV5, Arte en zenders van de Spaanse, Italiaanse, Hongaarse en Griekse publieke televisie.

Vanaf morgen is Wereldomroep-TV analoog te zien op Eutelsat/Hotbird: 13 graden oost, 11.283 GHz, verticale polarisatie.