Voorkeur; Theater

DE MENSENHATER Molière bij Toneelgroep De Appel in de regie van Aus Greidanus. Lou Landré in de hoofdrol zet een kwaaie, opstandige misantroop neer, die duidelijk maakt dat woede destructief is. Met Robert Prager, Sacha Bulthuis en Hubert Fermin. 21 t/m 23 nov, 26, 27 nov, Den Haag Appeltheater.

KUNST Theater Teneeter speelt werk van de Frans-Iraanse schrijfster Yazmina Reza. Een krachtige voorstelling waarin drie vrienden elkaar naar het leven staan, louter en alleen omdat een van hen een compleet wit schilderij heeft gekocht. De drie acteurs in de regie van Matthijs Rümke zijn ongemeen aan elkaar gewaagd. 27 nov Utrecht Stadsschouwburg.

UNDESIRABLE ELEMENTS Prachtige voorstelling van de Canadees/ Amerikaanse theatermaker en choreograaf Ping Chong over hoe het lot mensen in verre, vreemde culturen geboren laat worden. Stijlvol geënsceneerd. T/m 22 nov, Rotterdam Rotterdamse Schouwburg.

ALLES MAG Parodistische scènes door de excellente acteurs George van Houts en Tom de Ket. 21 nov Den Helder De Kampanje, 22 nov Hellevoetsluis Theater Twee Hondjes, 26 nov Doetinchem Amphion.

SOP Rake persiflages en spitse observaties in het debuut van de caba- retière Sanne Wallis de Vries. T/m 22 nov Amsterdam Klein Bellevue, 25 nov Beusichem Herenlogement.

MANNEN VAN DE WERELD Verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages, door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 21 nov Apeldoorn Orpheus, 22 nov Breda Chassé Theater, 26 nov Middelburg Stadsschouwburg, 27 nov Hilversum Gooiland.

VLEES EN BLOED Suver Nuver speelt Lodewijk de Boers vierdelige toneel-serie 'The Family' als een snelle bokswedstrijd. Met gastacteurs, een hardcore-band (alleen in de weekends) en geluidsmaker Joop van Brakel. 21 t/m 27 nov Amsterdam Frascati.

DE MEESTER VAN KOEKELARE In een door hemzelf geschreven monoloog verbindt acteur Dries Vanhegen de mythe van Daedalus en Icarus met het lot van een pianoleraar en zijn onbegaafde zoontje. Een poëtisch kleinood, uitgebracht door het Vlaamse Theater Malpertuis. 21 nov Deventer Theater Bouwkunde, 22 nov Eindhoven Plaza Futura.

LUNCH Een korte eenakter van Steven Berkoff die als lunchpauzevoorstelling slechts een half uur duurt maar die niettemin van grote intensiteit is. Xander Straat en Elisa van Riessen verbeelden op vermakelijke wijze een man en een vrouw die elkaar voor het eerst ontmoeten en elkaar meteen van pure wellust zouden willen verslinden. Het is een korte maar heftige seksuele confrontatie die des te krachtiger is dankzij Berkoffs opzwepende en gebeeldhouwde taalgebruik. T/m 23 nov Amsterdam Theater Bellevue.

ERIK BREY Enthousiast muzikaal entertainment in de eerste solo van de Purper-oprichter: diverse zangstijlen, onverwachte bewerkingen en verrassend nieuw repertoire. 26 nov Haaksbergen De Bouwmeester, 27 nov Tilburg Philharmonie.

EN VERDER Zinsbegoocheling Briljante komedie van Pierre Corneille, uitgevoerd door Toneelgroep Amsterdam in de regie van Gerardjan Rijnders. 21, 22 nov Groningen Stadsschouwburg, 26, 27 nov Amsterdam Stadsschouwburg; Best of five Vocaal kunst- en vliegwerk in verrassende ensceneringen door de theaterzanggroep Montezuma's Revenge. 21 nov Tiel Agnietenhof, 22 nov Papendrecht De Willem, 25 nov Terneuzen Zuidlandtheater; Het belang van Ernst Karst Woudstra regisseerde dit virtuoze spel vol dubbele bodems en persoonsverwisselingen bij het Noord Nederlands Toneel als een geaffecteerde lichtvoetige klucht met flitsende dialogen. Pleuni Touw speelt een mooie rol als Lady Bracknell. 21 nov Zwolle Odeon, 24 nov Den Bosch Theater a/d Parade, 25 nov Gouda Goudse Schouwburg, 26 nov Hoorn Het Park, 27 nov Leeuwarden De Harmonie; Jenny Arean met Lucretia van der Vloot Liedjes op hoog niveau en vrolijk gesproken woord, gerangschikt tot een fraai eerbetoon aan tekst en muziek. 22 nov Eindhoven Stadsschouwburg, 26 nov Veldhoven De Schalm.