Voorkeur; Muziek

HANS WERNER HENZE Het Nederlands Kamerorkest speelt olv Hartmut Haenchen twee werken van de Duitse componist Hans Werner Henze: de Fantasia voor strijkers en de Sonate voor strijkers nr 2. Verder: de Wesendoncklieder van Wagner in een instrumentatie van Henze voor kamerorkest (gezongen doror Anne Gjevang) en de Symfonie nr 1 in C van Carl Maria von Weber. 22 en 25 nov 20u15 Concertgebouw Amsterdam.

MITSUKO UCHIDA De Japanse pianiste Mitsuko Uchida begint vanavond in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw met een solorecital (Bach, Chopin en Beethoven) aan 'Een weekend met Mitsuko Uchida'. Het 'weekeinde' bestaat uit drie concerten en een symposium op 22 nov 11u in de Kleine Zaal, waaraan Dr. Hans-Werner Küthen meewerkt. Het symposium gaat over Beethoevens bewerking van zijn Vierde pianoconcert voor piano en strijkkwartet, die op 22 nov 20u15 in dezelfde zaal wordt uitgevoerd door Uchida, het Brantano String Quartet en de altvioliste Naoko Shimizu. Na de pauze klinkt Beethovens Strijkkwartet op 130. Het derde concert op 23 nov 20u15 in de Kleine Zaal, opnieuw met het Brantano String Quartet, biedt muziek van Mozart, Bartók, en Kurtág.

KONINKLIJK CONSERVATORIUM Het Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag speelt olv Reinbert de Leeuw en mmv de zangeres Manon Heyne de Passacaglia op 1 van Webern, Verklärte Nacht van Schönberg, de Altenberg Lieder van Berg en Stèlè van Kurtág. 26 nov 20u15 Vredenbrug Utrecht; 27 nov 20u15 Yakultzaal Beurs van Berlage Amsterdam.

MATLUBEH De Oezbeekse zangeres Matlubeh Dadabayeva is nog niet zo bekend als haar landgenote Yulduz Usmanova maar haar stem is minstens zo sterk. 21 nov Soeterijn Amsterdam, 23 nov Reiziger in Muziek (11u Ned 3), 28 en 29 nov Doelen Rotterdam (Dunya on Stage), 30 nov RASA Utrecht (15u).

FRED ANDERSON De uit Chicago afkomstige saxofonist Fred Anderson (68) maakte zo weinig platen en toernees dat hij vanzelf een legende werd. Hij treedt op met pianiste Marylin Crispell en drummer Hamid Drake. 21 nov BIMhuis Amsterdam, 22 nov Nighttown Theater (v/h Popular) Rotterdam.

MERCEDES SOSA De Argentijnse zangeres Mercedes Sosa grijpt terug naar het verleden maar vermijdt gemakzuchtig traditionalisme. 24 nov Doelen Rotterdam, 25 nov Vredenburg Utrecht, 26 nov Concertgebouw Amsterdam.

MIGHTY MIGHTY BOSSTONES Vlaggeschip van de Amerikaanse ska-revival. 21 nov Effenaar, Eindhoven, 22 nov Melkweg Max, Amsterdam.

SIMPLE MINDS Lange tijd niets meer gehoord van de Schotse pomp-rockers, behalve natuurlijk dat mevrouw Kerr naar het Oasis-kamp is gedeserteerd. Brede armgebaren en verheven emoties tijdens de Heineken Night of the Proms, 23 nov t/m 2 dec Ahoy, Rotterdam.

JOE JACKSON Klassiek componist en musicus Joe Jackson probeert zijn popverleden te begraven, vooralsnog niet in het Concertgebouw. 24, 25 en 26 nov Paradiso, Amsterdam.