Voorkeur; Galerie

ARMANDO 'Waar ik me mijn hele leven mee heb beziggehouden, is niet zozeer de oorlog als wel de schoonheid die zich daarvan meester heeft gemaakt.' Armando (Amsterdam 1929) exposeert bij Galerie Willy Schoots in Eindhoven. Te zien zijn 33 schilderijen uit de serie Der Zaun, Schwarze Landschaft, Die Leiter, Der Kelch, Der Baum, Kopf en Gefechtsfeld en zes bronzen beelden. Willemstraat 27. T/m 10 jan. Wo t/m vr 11-18u. za 11-17u, zo 13-17u.

NOUVELLES IMAGES Abstract geometrische stalen beelden van Cor van Dijk en schilderijen en tekeningen van Uwe Poth in de Haagse Galerie Nouvelles Images. Aanleiding tot de expositie van Uwe Poth vormde een succesvol verblijf in Noord en Midden-Italië in het najaar van 1996. Geïnspireerd door het Tagebuch der Italienischen Reise 1786 van Johan Wolfgang Goethe maakte Uwe Poth tekeningen tijdens dit verblijf. Een deel hiervan (96) zijn bij gelegenheid van de expositie gebundeld in een facsimile uitgave. Cor van Dijk laat nieuwe beelden zien die bestaan uit stapelingen. T/m 17 dec. Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Open di t/m za van 11-17u en zo 30 nov van 13-17u. Zo 14 dec van 12 tot 17u.

PANAMARENKO Een bescheiden overzicht met werken uit de periode 1967-1997 van de wonderbaarlijke Antwerpse kunstenaar Panamarenko is ingericht in het Exposorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vliegen, duiken, rijden; de toestellen die hij bedacht voor de voortbeweging, in tekeningen, schaalmodellen en prototypen, zijn hartverwarmend. Te zien zijn o.a. zijn Magnetische schoenen uit zijn begintijd, een kleine opvouwbare helikopter en een rugzak, een maquette van Dok (duikboot), ontwerptekeningen en zijn recente zwarte Raaf met elektrisch aangedreven vleugelte. T/m 13 jan. Boelelaan 1105. Ma t/m vr 10-18u.

MARCEL REIJERMAN Reizen en landschappen zijn voor Marcel Reijerman aanleiding om overvolle, kleurrijke schilderijen te maken. Mensen, voertuigen, bergen, rivieren, kerken; om alles bij elkaar goed in het vlak te krijgen komt hij al improviserend tot intrigerende oplossingen. Net als de zondagskunstenaar lijkt Reijerman het schilderen zelf ondergeschikt te maken aan zijn onderwerp. Daardoor ontstaat een gezellige, pretentieloze chaos. T/m 11 dec. Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag. Wo t/m za 12-17u.

VIRTUEEL VOLUME Arti et Amicitiae opent dit weekend een virtuele tentoonstelling met de kunstenaars Sluik/Kurpershoek, Nicolas Dings, Arjen Lancel, Hans van den Ban, Berend Bodenkamp, Egon Kuchlein, Regien Verhagen en Anneke de Witte. T/m 7 dec Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam. Open di t/m vr van 12-18u, za en zo van 12-17u.

NOVA ZEMBLA 'Binnen Buiten' is de benaming van de presentatie van het werk van Mirjam Kuitenbrouwer, Annemarie Spijker, Marcel Doorduin, Peter de Graaff, Elli Slegten en Zhou Jun. Het is vooral de best denkbare omschrijving van het werk van Kuitenbrouwer en Doorduin. De laatste was een van de genomineerden van de Koninklijke Subsidie 1997. Hun schilderijen en fotowerken zijn versteende beelden van ruimte-beleving in het algemeen. Hierin verschillen zij van de geschilderde hallen en kamers van Peter de Graaff en de natuur in de schilderijen van Elli Slegten. Hun benadering van de materie is haast barok vergeleken met de ongenaakbare en koele uitwerking van Kuitenbrouwer en Doorduin. T/m 30 nov in Nova Zembla, Lederstraaat 9-11, Den Bosch. Do-zo van 14-17u.

EN VERDER Angelus Novus in Flatland Gallery: Jemima Brown met de video 'Jemima & Dolly Brown', Alberto Sorbelli, Jan Boeckx, Jimi Dams, Estelle Schweigert, Christopher Tanner, Jean-Philippe Lemée t/m za in Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, Abraham Dolehof, Utrecht, open wo t/m za 12-17u; vijf projectsubsidie-ontwerpers 1996: Hella Jongerius en Marcel Wanders (industrieel ontwerpen), Erik Kouwenhoven (scenografie), Kamiel Klaasse (architectuur) en Mari Soppela (interactieve media) bij Fonds BKVB, Brouwersgracht 276 Amsterdam, open ma t/m vr van 10-17u; schilderijen en keramiek van José Maria Larrondo en Hugo Kaagman, galerie Hoogenbosch, Stationsdijk 66, Gorredijk, do-zo 13u30-17u30.