VIDEO OP FILM

IDFA past in de competitieprogramma's een strikte scheiding toe tussen films en videoprogramma's, die respectievelijk bekroond kunnen worden met de Joris Ivens Award en de Zilveren Wolf. Beslissend is de beelddrager van de kopie waarop het festival de hand kon leggen. Van sommige films rouleren zowel film- als videokopieën.

Er zijn geheel of gedeeltelijk op film opgenomen documentaires, waarvan de financiering volledig door de televisie is verzorgd. Het trekken van een positieve filmkopie van het oorspronkelijke negatief stelt de omroep voor extra kosten. Het vervaardigen van zo'n film dient dan alleen prestigedoeleinden, zoals vertoning op filmfestivals.

Van de door de VPRO geproduceerde en doorgaans op film gedraaide documentaires van het duo Thomas Doebele en Maarten Schmidt zijn bijvoorbeeld zelden filmkopieën beschikbaar. In toenemende mate zien producenten daar vanaf, omdat steeds meer festivals ook videokopieën vertonen, op monitors of geprojecteerd door een videobeam.

IDFA kan alleen video projecteren in de zaal Alfa 2.

Het komt een enkele keer voor dat een op video gedraaide documentaire, bijvoorbeeld om artistieke redenen, op film wordt overgezet. Dit is relatief de duurste optie. Ook komen mengvormen steeds vaker voor (bijvoorbeeld Solidarity Song: The Hanns Eisler Story).