Val munt in Zuid-Korea ondanks maatregelen

SEOEL, 20 NOV. De Zuid-Koreaanse munt (won) is vanmorgen in nog geen half uur tien procent in waarde gedaald. De daling volgde een dag, nadat de autoriteiten een pakket maatregelen bekend hadden gemaakt om de financiële crisis de baas te worden.

De autoriteiten in Seoel hadden gehoopt dat de maatregelen het vertrouwen van buitenlandse investeerders zouden herstellen en zouden voorkomen dat het land het volgende slachtoffer wordt in de financiële crisis die Azië in zijn greep heeft. Gisteren trad de Zuid-Koreaanse minister van Financiën af.

Tot de maatregelen voor financiële stabilisatie behoorden het openstellen van de obligatiemarkt met overheidsgaranties voor buitenlandse investeerders, het aandringen op fusies van financiële instellingen die gebukt gaan onder slechte leningen en overnames door derde partijen. Bovendien werd de bandbreedte waarbinnen de won naar boven en beneden mag zweven vergroot van 2,5 naar 10 procent.

Zuid-Korea heeft inmiddels de Verenigde Staten gevraagd te helpen de “negatieve marktsentimenten” te bestrijden. De Zuid-Koreaanse economie is nauw verbonden met die van Japan en de VS. De Amerikaanse minister van Financiën, Robert Rubin, beperkte zich tot een oproep aan de Zuid-Koreaanse autoriteiten “snel de huidige uitdagingen aan te pakken, in het bijzonder door krachtige en effectieve actie om het financiële systeem te versterken”.

De Amerikaanse onderminister van Financiën Timothy Geithner en een hoge functionaris van de Federal Reserve (het stelsel van Amerikaanse centrale banken) arriveerden vandaag in Seoel voor overleg. Volgens het blad Washington Post heeft Zuid-Korea financiële steun aan de VS gevraagd om een streng hervormingspakket van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) te vermijden, maar Washington zou dit hebben afgewezen. Seoel ziet zo'n stap als een vernedering en politiek onwenselijk met het oog op de naderende presidentsverkiezingen. Analisten in Tokio zeiden vanmorgen dat Zuid-Korea mogelijk een noodpakket van 100 miljard dollar nodig heeft, twee maal zo veel als het door het IMF voor Thailand en Indonesië gecoördineerde pakket bij elkaar. “Zuid-Korea zou ongeveer 70 miljard dollar aan buitenlandse schuld hebben die in een jaar moet worden afgelost, terwijl de deviezenreserves naar nihil gaan,” aldus Takashi Nobehara van het Centre for Asian Studies van het Japan Research Institute. Eind maart had Zuid-Korea een buitenlandse schuld van 110 miljard dollar, waarvan het meeste voor rekening komt van de particuliere sector. De daling van de won maakt aflossing van die schuld duurder. (Reuters, AP)