Uitzendbranche groeit naar record

ROTTERDAM, 20 NOV. De groei van de Nederlandse uitzendbranche gaat onverminderd door. Alle uitzendkrachten samen hebben in het derde kwartaal een recordaantal van 99 miljoen uren gewerkt. Dat is 13,6 procent meer dan in dezelfde periode van 1996.

Omgerekend naar volledige banen hebben uitzendkrachten 190.000 arbeidsplaatsen vervuld, 23.000 meer dan het derde kwartaal van 1996. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Sinds het CBS in 1986 de uitzendbranche ging volgen, is het aantal volledige banen nog nooit zo hoog geweest. Ten opzichte van 1993 is er sprake van een verdubbeling. De forse groei die in 1994 begon, zet volgens het CBS onverminderd door.

De omzet van de bureaus steeg naar 3 miljard gulden, 16,5 procent meer dan het derde kwartaal het jaar ervoor. Het eerste kwartaal dit jaar lag de omzet op zo'n 2,4 miljard. Het kwartaal daarna was het 2,7 miljard.

Na correctie voor seizoensinvloeden neemt het aantal gewerkte uren per kwartaal gemiddeld met 3,5 miljoen toe. Deze trend zette begin 1994 in. Alleen het derde kwartaal 1996 en eerste van 1997 zaten daar met een groei van minder dan 2 miljoen uur onder.

Het CBS verklaart de groei uit de gunstige conjunctuur en de toegenome flexibilisering van de arbeid. In 1995 was het aandeel uitzendbanen in het personeelsbestand 3 procent. Vorig jaar kwam het op 3,5 procent uit. “Als het personeelsbestand gelijk blijft en deze trend doorzet, schat ik dat dit percentage voor 1997 op 4 procent uitkomt”, aldus een woordvoerder van het CBS.

De Nederlandse uitzendmarkt loopt binnen Europa ver voorop. Gemiddeld werkte vorig jaar in Europa minder dan 1 procent van de beroepsbevolking via een uitzendbureau - in veel lidstaten is het aantal uitzendkrachten zelfs verwaarloosbaar. In die situatie lijkt langzaam verandering te komen. Zo hebben Spanje en Duitsland recent maatregelen genomen om de mogelijkheden voor uitzendwerk te versoepelen. In Italië is onlangs het wettelijk verbod op uitzendwerk opgeheven.