Tulip onderuit op Damrak na melding verlies

AMSTERDAM, 20 NOV. Tulip Computer was vanmorgen de gebeten hond op de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijf kwam met een mededeling dat er in het tweede halfjaar verlies zal worden geleden. Daardoor ontstaan er dit jaar weer rode cijfers, tegen alle eerdere verwachtingen in.

AMSTERDAM De koers van Tulip zakte direct met 1,10 gulden naar 13 gulden. Daarna ging het snel verder omlaag naar 11,30 gulden. Het verlies van 2,80 gulden betekende een verlaging van het koerspeil met 20 procent. De daling ging gepaard met flink oplopende omzetten.

Verder lagen de aandelenmarkten er goed bij. Het Damrak profiteerde van de goede stemming op Wall Street. In Amerika leek de beurs de angst voor het overslaan van de financiële malaise in Azië van zich af te hebben geschud. In Amsterdam stond de AEX-index laat in de ochtend op een winst van 6,08 punten op 876,80.

Technische groothandel Otra lag wel goed in de markt na de publicatie van cijfers die beter waren dan verwacht. De koers ging 2 gulden omhoog naar 30,60 gulden. Nieuwe overnemingsgeruchten dreven de koers van Gucci omhoog met 5,80 gulden naar 78,80 gulden. Bij de actieve fondsen waren er gezien de dunne markt geen verrassingen. De altijd bewegelijke hightechfondsen ASML en Baan liepen bij de stijgingen weer voorop. ASM Litho steeg 2,10 gulden naar 135 gulden en Baan schoof 3,10 gulden op naar 135,30 gulden. Maar ook Hunter Douglas, Heineken, Hagemeyer en Wolters Kluwer lieten aardige winsten zien. Koninklijke Olie steeg 1,20 gulden naar 104,10 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar was donderdagmorgen vrijwel niet veranderd ten opzichte van woensdag.

NEW YORK De beurs van New York leek gisteren de angst voor het overslaan van de financiële malaise in Azië van zich te hebben afgeschud. De Dow Jones-index ging met 73,92 punten omhoog tot 7724,74.

TOKIO De beurs van Tokio heeft zich vandaag voor een deel weten te herstellen van de woensdag opgelopen klappen. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 466,03 punten tot 16.308,49. De stijging bedroeg daarmee 2,9 procent.