Tulip komt opnieuw in de rode cijfers

ROTTERDAM, 20 NOV. Computerproducent Tulip komt dit jaar opnieuw zwaar in de verliezen. De onderneming maakte vanochtend bekend dat de tweede helft van dit jaar “buitengewoon teleurstellend” verloopt. Tulip komt daarmee terug van eerdere uitspraken dat de producent 1997 met zwarte cijfers zal afsluiten.

De onderneming had verwacht het verlies uit de eerste zes maanden (6,8 miljoen gulden) in de tweede helft goed te kunnen maken. Tulip meldt nu echter dat ook in het derde en vierde kwartaal “aanzienlijk verlies” is geleden. Ook de jaaromzet zal aanzienijk lager zijn dan de 527 miljoen gulden van 1996. Over dat jaar werd een verlies geleden van bijna tien miljoen gulden.

Een van de oorzaken die het bedrijf uit Den Bosch noemt, is het verlies aan vertrouwen bij afnemers. Een aantal klanten heeft Tulip de rug toegekeerd toen een verhuizing begin dit jaar leidde tot productieproblemen. De onderneming spreekt van “een vertraging bij de her-opbouw van vertrouwen”.

Andere oorzaken zijn volgens de pc-producent de lage marktgroei in het vierde kwartaal én vertraging bij de overname van enkele Commodore-onderdelen. Uit de failliete boedel van Commodore nam Tulip in september onder meer het merk, de voorraden en de distributieorganisatie over.

Ondanks de tegenslagen zegt de directie de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. De onderneming denkt volgend jaar flink te kunnen bezuinigen door de productie van moederborden, waarbij negentig mensen betrokken zijn, uit te besteden. Ook zou de belangstelling voor het Commodore-merk garant staan voor een flinke omzetstijging volgend jaar.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werd geschrokken gereageerd op het aangekondigde verlies van Tulip. Het computerfonds daalde aan het begin van de middag met 2,80 gulden tot 11,30. De daling ging gepaard met flink oplopende omzetten.