SHB'ers zoeken steun tegen FNV

ROTTERDAM, 20 NOV. Zo'n 75 werknemers van de havenpool SHB in Rotterdam zijn vanmorgen begonnen aan een rondgang langs havenbedrijven om steun te zoeken voor hun kritiek op de Vervoersbond FNV. De werknemers zijn het niet eens met de koers die de bond vaart in de onderhandelingen met SHB-directeur J. Schermer over bezuinigingen bij de arbeidspool.

Rond half elf had de groep actievoerders vier schepen bezocht: twee schepen die lagen aangemeerd bij de Fruitterminal in de Merwehaven, een schip bij Klapwijk in de Waalhaven en een schip bij Steinweg Handelsveem.

De bedoeling was telkens dat de SHB'ers op de bezochte schepen het werk zouden neerleggen. De meesten gaven gehoor aan die oproep. Vijftien tot twintig man hebben de schepen verlaten.

Dat wil niet zeggen dat het hele laad- en losproces is komen stil te liggen. De SHB is een soort uitzendbureau dat de pieken in het werk opvangt. Het vaste personeel van de terminals, dat niet tot wilde acties is opgeroepen, gaat door met werken. Blokkades van bedrijfspoorten, zoals die de afgelopen maanden herhaaldelijk plaatsvonden, staan niet op het programma.

De SHB-werknemers verdwenen onlangs uit de onderhandelingsdelegatie van de Vervoersbond FNV na een conflict over de te volgen koers. De SHB'ers wilden onderhandelen op basis van door ledenvergaderingen vastgestelde uitgangspunten.

Die behelzen onder meer samenwerking met de Amsterdamse havenpool en een volledig behoud van loon. De bondsbestuursleden, gesteund door de sectorraad havens waarin kaderleden bij alle havenbedrijven zitten, wilde alleen praten over de problemen bij de Rotterdamse pool. (ANP)