Politiekorpsen 'chaotisch' bij achtervolging

HENGELO, 20 NOV. De communicatie tussen de verschillende politiekorpsen in Twente, de Achterhoek en Duitsland is bij hun klopjacht op de gewelddadige bankovervaller, vorige week vrijdag, dermate chaotisch geweest dat evaluatie noodzakelijk is. Dat zeggen woordvoerders van de korpsen.

De man overviel afgelopen vrijdagmiddag rond half vier een bank in Bocholt en ontvreemdde daarbij 93.000 D-mark. Tijdens de daaropvolgende vlucht schoot hij met zijn machinepistool een automobilist dood.

Een andere bestuurder werd in de onderarm geschoten. Weer anderen raakten gewond bij verkeersongevallen die de overvaller veroorzaakte. De vlucht eindigde tegen zes uur aan de rand van het Overijsselse Hengelo, waar de man te voet wegvluchtte.

De politie in Hengelo wist op dat moment nog van niets.

Het district Midden-Twente, waartoe Hengelo behoort, kreeg het nieuws te horen van de Duitse man die door de overvaller als gijzelaar was meegenomen en in Hengelo werd achtergelaten.

Zoals dat volgens de procedure is afgesproken, waarschuwde de Duitse politie de politie in Apeldoorn, vanwaaruit de regio's Noord- en Oost-Gelderland worden geleid. Er was geen contact met Twente, met name omdat de Duitse politie van mening was dat de overvaller via de Achterhoek zou proberen te ontkomen. Ook vanuit Apeldoorn werd Hengelo niet gewaarschuwd.

Een woordvoerder van de politie in Apeldoorn sprak van een “chaotische communicatie”. Die werd mede veroorzaakt doordat de mobilofoons van de Duitse politie, waarmee normaal gesproken gecommuniceerd kan worden met de politie in de Nederlandse grensstreek, onbruikbaar werden toen ze door de politie tijdens de achtervolging van de overvaller in een andere regio dan de eigen gebruikt moesten worden.

Een woordvoerder van de politie in Hengelo wijst op de enorme hoeveelheid werk die er die vrijdagmiddag door de Duitsers moest worden verzet. “Er was een vuurgevaarlijke crimineel onderweg, er waren gewonden, gijzelaars en een paar grote aanrijdingen. Men zag geen mogelijkheden veel meer te doen dan nu is gedaan.”

Dat Hengelo niet is gebeld door de Duitsers heeft volgens de woordvoerder ook te maken met het feit dat Bocholt op een kleine honderd kilometer van Hengelo ligt. Dat er vanuit Apeldoorn niet naar Hengelo werd gebeld, heeft ermee te maken dat de politie in Apeldoorn “geen indicatie had dat de overvaller zich naar Twente zou begeven”.