Palestijn schiet joodse student dood

TEL AVIV, 20 NOV. Nabij het huis van de Israelische minister Ariel Sharon in Oost-Jeruzalem is omstreeks middernacht een joodse student door een Palestijn met een automatisch geweer doodgeschoten. Premier Netanyahu lijkt de verantwoordelijkheid te willen afwentelen op Yasser Arafat.

Een andere student van Ateret Hacohaniem, een jesjiwah (theologisch opleidingsinstituut) in het ommuurde deel van Jeruzalem, werd zwaar gewond. De aanvaller - het zouden er ook twee kunnen zijn - wist te ontkomen.

De studenten waren na afloop van hun werk op weg naar hun onderkomens in de islamitische wijk van Oost-Jeruzalem. Doorgaans krijgen zij gewapende begeleiding. Ditmaal wachtten beide studenten niet op de begeleiders maar begaven zij zich ongewapend op weg. Volgens de directeur van de jesjiwah loopt de spanning tussen Israelische joden en Palestijnen in Oost-Jeruzalem op. “Buren die ons goedendag zeiden, doen dat niet meer”, zei hij.

Premier Benjamin Netanyahu neemt deze aanslag in het door Israel geannexeerde deel van Jeruzalem zeer ernstig op. Vanmorgen belegde hij op hoog niveau beraad over te nemen stappen. Vanuit extreem-nationalistische kringen in de regeringscoalitie klinken geluiden dat Israel in reactie op deze moordaanslag het Palestijnse Oriënt House in Oost-Jeruzalem moet sluiten.

Volgens een regeringswoordvoerder zijn de meeste aanslagen in Oost-Jeruzalem in het recente verleden uitgevoerd door Palestijnen die uit de Palestijnse autonome gebieden naar Oost-Jeruzalem kwamen. Deze uitspraak wijst er op dat premier Netanyahu er op uit is de verantwoordelijkheid voor de aanslag af te wentelen op de Palestijnse bestuursautoriteit van Yasser Arafat.

De moord leidt de aandacht enigszins af van 'de opstand' die tegen Netanyahu is uitgebroken in de regerende Likudpartij tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten en Engeland. Hoewel hij de rebellie nog niet volledig onder controle heeft, lijkt hij voorlopig het grootste gevaar voor zijn positie als premier en partijleider te hebben bezworen. De instelling van een commissie die de besluitvorming op het recente partijcongres van Likud moet onderzoeken werkt als een bliksemafleider voor de hoogspanning in zijn partij.