Openingsfilm

ERROL MORRIS

De openingsfilm van IDFA is dit jaar Fast, Cheap & Out of Control van de eigenzinnige Amerikaanse regisseur Errol Morris. Een kunstige montage presenteert vier blanke Amerikaanse mannen, die allemaal beroepsmatig met het gedrag van dieren te maken hebben. De eerste is een dompteur, de tweede een ontwerper van op dieren gelijkende robots, de derde een zoöloog die Afrikaanse molratten bestudeert en de vierde een tuinman die sierheggen knipt in de vorm van dieren. In de montage lopen hun verhalen allengs door elkaar heen, zodat een prikkelend visueel essay ontstaat over de verhouding tussen mens en dier, over bewustzijn, evolutie en nog veel meer. De film van Morris, die al met redelijk succes in Amerika in de bioscoop wordt vertoond, is een fraai voorbeeld van intelligente documentaire essayistiek, waarin ook de associatieve en idiosyncratische vormgeving op bepaalde wijze informatief is. Welke betekenis moet worden gehecht aan de als verbindende metafoor gebruikte circusscènes mag elke kijker voor zichzelf uitmaken.