Nieuwe telefonische zoek-service; PC-dokters blijken schaars

Goedemorgen, met Scoot, wat kan ik voor u vinden?'' Van benzinestations met nachtopenstelling tot herenondergoed, kinderschoenen en lampenkappen, Scoot is een soort Winkel van Sinkel voor telefonische zoekvragen. Sinds het bedrijf enkele maanden geleden van start ging, komen er dagelijks duizenden telefoontjes binnen met vragen naar pizzabezorgers, bloemisten, loodgieters en makelaars.

'Een soort telefonische Gouden Gids', zo omschrijft een medewerkster van de landelijke Federatie Kunstuitleen de nieuwe service. De Kunstuitleen is een van de 'adverteerders' van Scoot en raadt klanten met vragen over adressen van kunstuitleen-vestigingen aan om 'even Scoot te bellen'.

De dichtstbijzijnde Kunstuitleen is snel gevonden, minder alledaagse zaken blijken lastiger. Wie anti-allergeen beddengoed zoekt, krijgt van Scoot het advies 'eens bij de apotheek te informeren'. Op zich een goede tip, maar jammer dat de allergiewinkel in Breda niet in het Scoot-bestand zit. Ook wie koosjer wil eten, hoeft Scoot niet te bellen. Een medewerkster biedt aan de volgende dag terug te bellen met adressen, wat een sympathieke vorm van nazorg is, maar de adressen blijven onvindbaar.

De zoektocht naar een pc-dokter levert aanvankelijk meer op. “Ah, ik zie dat we een adverteerder op dat terrein in het bestand hebben”, roept de werkstudent aan de andere kant van de lijn. Bedrijven die hebben betaald om in het Scoot-bestand te worden opgenomen, krijgen altijd voorrang boven de aan de Kamer van Koophandel ontleende gegevens over bedrijven. Helaas is de adverteerder te ver van mijn woonplaats gevestigd, maar er rollen ook drie telefoonnummers van pc-onderhouds- en -reparatiebedrijven dichterbij uit de computer. Het eerste nummer geeft de bekende fax-fluittoon. Bij het tweede 'bedrijf' wordt de telefoon opgenomen door het antwoordapparaat van 'Richard, Christine en Annie' die 's avonds bezorgd terugbellen dat ze ècht geen computers kunnen repareren. Het derde nummer geeft weer een akelig geluid: nummer niet in gebruik. Ook in de Gouden Gids blijken JM Electronics en consorten niet te vinden. Een medewerker van Scoot heeft er geen verklaring voor: “We werken met roulerende bestanden, die we regelmatig up-daten.”

Voor afhaalchinezen, kappers en begrafenisondernemers is Scoot een goede nieuwe bron, naast Gouden Gids, telefoonboek en gemeentegidsen. Het gratis telefoonnummer scheelt heel wat geblader. Een pc-dokter bleek eenvoudiger via de telefonische inlichtingendienst van de PTT te vinden.

Scoot is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar: 0800-7007. De service is gratis.

    • Dana Linssen