MeesPiersons Kuiper eerste man bij Fortis Nederland

ROTTERDAM, 20 NOV. Bestuursvoorzitter J. Kuiper van de zakenbank MeesPierson is benoemd tot eerste man bij Fortis Nederland. Hij gaat beide functies combineren. Volgens Fortis is die dubbelfunctie mogelijk omdat het voorzitterschap van MeesPierson nauwelijks nog operationele taken omvat. Het Nederlands-Belgische financiële concern stelde vanochtend in een bekendmaking dat de integratie van de vermogensbeheerder “voldoende is gevorderd”.

Joost Kuiper, eerder onder meer directeur van de Optiebeurs in Amsterdam, was al vice-voorzitter van Fortis Nederland. Binnen Nederland zijn behalve MeesPierson ook de verzekeraar Amev en de VSB Bank als onderdeel van Fortis actief. Fortis nam MeesPierson begin dit jaar voor 2,5 miljard gulden over van ABN Amro. In België is het concern actief via de verzekeraar AG en via een pas verworven meerderheidsbelang in de bank ASLK.

Volgens een zegsman van Fortis heeft de benoeming van Kuiper niets te maken met het hoge personeelsverloop waarmee MeesPierson direct na de overname te kampen had. “We willen hiermee helemaal niet aangeven dat de onrust over is, of iets dergelijks. Die onrust is al veel langer over en heeft vooral in de publiciteit bestaan.” Wel zijn in de afgelopen twee jaar vier van de zes bestuurders vertrokken, maar dat er sprake is geweest van een exodus heeft ook bestuursvoorzitter Kuiper altijd ontkend.

Kuiper volgt binnen de Nederlandse organisatie H. Hielkema op die wel actief blijft als vice-voorzitter van de hoogste bestuurslaag van de Fortis Groep, de zogeheten management board. Die bestaat uit vier mensen (twee Nederlanders, twee Belgen) die zich met de groepsstrategie bezighouden. Onder de toplaag zit de executive board die uit vijftien mensen bestaat, onder wie Kuiper.

Als gevolg van de integratie van MeesPierson binnen Fortis is R. van der Meer uit het bestuur van de zakenbank getreden. Van der Meer gaat zich nu met de internationale expansie van Fortis Investments bezighouden.