Kinderagenda

Kindercafé

Soms mogen kinderen met hun ouders mee uit winkelen, maar behalve de afdelingen speelgoed en kinderkleding vinden de meeste kinderen winkelen maar vervelend. En wat is dan leuker om door je ouders in een kindercafé achtergelaten te worden. Za 22 nov gaat Kindercafé Pippi officieel open. Het is een café met hapjes en drankjes voor jong en oud. Er is een kinderspeelsplaats 'Circus Pippi', waar ouders wanneer ze zelf op stap willen, hun kind (van 0-6 jaar) voor maximaal 3 uur à ƒ 7,50 per uur kunnen achterlaten. Onder leiding van een aardige 'juffrouw' of 'meester' worden spelletjes gedaan en voor eten en drinken wordt gezorgd. Voor kinderen vanaf 4 jaar kan Pippi ook kinderfeestjes organiseren, bijvoorbeeld met zeerovers en -meerminnen en heksen. Er komen ook workshops met schminken, buttons maken, toneel- en poppenkast spelen.

*Kindercafé Pippi, Hartmanstraat 24,26, Rotterdam Open ma t/m za 10-17u30. Inl 010-4047224.

Speculaasgeur

Sinterklaas vond dit jaar dat de Zwarte Pieten maar weer eens iets spectaculairs moesten doen. Want Zwarte Pieten die op hun handen staan of op kleine fietsjes rijden, dat had iedereen nu wel gezien. Daarom stuurde hij ze naar een cursus parachutespringen. Za 22 nov laten de Pieten zien wat ze allemaal geleerd hebben. Om 14u springen ze van de Onze Lieve Vrouwentoren in Amersfoort met een reuze telefoonkaart die naar speculaas ruikt. Die kaart wordt door de directeur Dik van de Koninklijke PTT aan de burgemeester van Amersfoort aangeboden. Maar eigenlijk zou Sinterklaas die telefoonkaart zelf wel willen hebben. Hoe dat gaat is te zien in een poppenkastvoorstelling om 13, 14, 15 en 16u in museum Flehite, Amersfoort. En de Pieten hebben deze zomer ook nog wat anders gedaan: muzieklessen genomen. Nu kunnen ze ook op de trompet en saxofoon spelen. Ze zijn vanaf 14u te horen in het museum. Het is maar te hopen dat Sinterklaas het mooi vindt. Als kinderen willen (durven!) mogen ze Sinterklaas een hand geven en een praatje met hem maken. Op zo 23 nov vanaf 13u zingt een koor in historische kledij oude Sinterklaasliedjes en mogen kinderen proberen de slapende Zwarte Pieten wakker te maken en vragen te stellen.

*Sinterklaas en Zwarte Piet in Museum Flehite, Breestraat 80, Amersfoort op 22 en 23 nov

Voorlezen

Toen Rita Tornquist-Verschuur afgelopen zomer hoorde dat het Frans Halsmuseum bezig was met het voorbereiden van een tentoonstelling over kinderen die kunst (uit het depot) kiezen, vroeg ze of ze mee mocht kijken. Want ze was bezig een boek over kinderen en kunst te schrijven. Over dat boek 'Jubeltenen', dat volgend jaar verschijnt, leest ze voor op wo 26 nov vanaf 14u in het Frans Halsmuseum. Na het voorlezen beantwoordt Rita Verschure vragen over haar boek, daarna is er een wandeling over de tentoonstelling 'Kinderen kiezen kunst' en mogen kinderen zelf een verhaal of gedichtje schrijven over iets op de tentoonstelling dat ze mooi, gek of leuk vonden.

*Voorleesmiddag in de Verweyhal van het Franshalsmuseum, Grote Markt op wo 26 nov van 14-16u voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Toegang ƒ 10 Van te voren aanmelden op 023-5164256.

Dinodrol

Hoe groot zou een Dinosaurusdrol zijn? Groter dan die van een olifant? De expositie 'The Lost World' in het Haagse Museon gaat helemaal over dinosauriërs; er staan 9 fossiele skeletten van dinosauriërs die zo'n 75 miljoen jaar geleden in Amerika leefden. Ook zijn er modellen die regisseur Steven Spielberg gebruikte voor zijn film 'The Lost World'. En er wordt van alles over de dino's zelf verteld: hun gedrag, wat ze aten, hoe slim ze waren. Als een speurneus kan de bezoeker een wetenschapper volgen: steek je hand in een dinodrol en je weet wat hij gegeten heeft. Volg de geboorte van een dinosaurus en kijk hoe hij zich uit zijn ei bevrijdt. Ook is er een Dino-laboratorium waar bezoekers onder deskundige leiding skeletten kunnen reconstrueren en waar doorlopend demonstraties worden gegeven van het prepareren (goedhouden) van dinobotten. Op wo 26 nov kunnen kinderen van 7 t/m 12 jaar in de Werkhoek van 13u30-16u30 van gips afgietsels maken van tanden, drollen en pootafdrukken van dinosauriërs. Daarna worden ze beschilderd, is er een rondleiding over de tentoonstelling om te zoeken bij beest het allemaal hoorde en tot slot wordt een dino van de expositie in elkaar gezet.

*'The Lost World' in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Open di t/m vr van 10-17u, za en zo 12-17u. Toegang kinderen van 5 t/m 12 jaar ƒ 10 daarboven ƒ 14. Toegang Werkhoek ƒ 15. Aanmelden 070-33814233.

Kuifje

Tibet is het hoogst gelegen land ter wereld met een gemiddelde hoogte van 4.000 meter. Daarom wordt ook wel gezegd dat Tibet op het dak van de wereld ligt. Aan de zuidgrens van Tibet liggen de bergen van de Himalaya en dat betekent letterlijk 'verblijfplaats van de sneeuw'. Daar woont ook de yeti, of migoe, zoals de Tibetanen de 'verschrikkelijke sneeuwman' noemen. Op de expositie 'Naar Tibet met Kuifje' in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden laat Kuifje je niet alleen kennis maken met het stripboek van diezelfde naam, maar ook met de Tibetaanse cultuur. Voor kinderen is er een speciale route, in het voetspoor van de yeti. Kuifje, de wereldberoemde journalist, was ooit in Tibet waar hij op zoek ging, samen met kapitein Haddock en zijn hondje, naar zijn vriendje Tchang die hoog in de bergen met een vliegtuig was neergestort. Tijdens die zoektocht loopt Kuifje de verschrikkelijke sneeuwman tegen het lijf. Hoe dat afloopt kan je in het album 'Kuifje in Tibet' lezen. In het museum kunnen kinderen nu ook het voetspoor van de yeti volgen. Onderweg is er van alles te zien en te doen en wie weet misschien kom je de verschrikkelijke sneeuwman tegen! De route kan door kinderen van 9 jaar en ouder zelfstandig worden gevolgd, kinderen van 7 en 8 jaar kunnen onder begeleiding meedoen.

*'Naar Tibet met Kuifje' t/m 3 aug in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Di t/m vr 10-17, za, zo 12-17u. Entree kinderen 4-18 jaar ƒ 7,50, volwassenen ƒ 10. Inl 071-5168800.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker