Jongens trager op gang met huiswerk

HEERLEN, 20 NOV. Ouders bemoeien zich weinig met het huiswerk van hun kinderen wanneer ze in de eerste klas van de middelbare school zitten. Wel bemoeien ze zich meer met zonen dan dochters, mogelijk omdat jongens dagelijks minder tijd aan huiswerk besteden dan meisjes.

Dit blijkt uit een schoolloopbaan-onderzoek 1993/1994 van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder 20.000 brugklassers. Bij 18 procent van de jongens controleren de ouders het huiswerk vaak tot altijd. Bij meisjes is dat twaalf procent. Daarnaast sporen ouders hun zonen (22 procent) vaker aan dan hun dochters (13 procent) om met hun huiswerk te beginnen.

Brugklassers op de middelbare school besteden volgens het CBS gemiddeld een uur en een kwartier aan hun huiswerk - meisjes 1 uur en 20 minuten, jongens 1 uur en 10 minuten. Maar hoe hoger het schooltype, hoe meer tijd leerlingen aan hun huiswerk besteden. Zo zijn VWO'ers bijna anderhalf uur per dag met het huiswerk bezig, terwijl leerlingen op het voorbereidend beroepsonderwijs (VBO) gemiddeld een uur aan de opgaven besteden.

Scholieren beginnen meestal binnen een uur na thuiskomst op hun eigen kamer aan hun huiswerk. In driekwart van de gevallen doen ze dat alleen, maar niet in stilte.

Vooral scholieren van lagere opleidingsniveaus maken hun huiswerk vaak met de radio of televisie aan. Bijna de helft van de VBO'ers zegt de radio regelmatig aan te zetten. Tien procent van hen heeft de tv aan. Onder VWO'ers is het aandeel radioluisteraars een derde. Slechts twee procent van de VWO'ers heeft de tv aan staan bij het huiswerk.