Irak kan snel weer gifgas produceren

NEW YORK, 20 NOV. Als er enkele weken geen toezicht is door VN-wapeninspecteurs kan Irak weer mosterdgas en biologische wapens produceren. Dat hebben wapenexperts van de Verenigde Naties gisteren op een besloten zitting van de Veiligheidsraad meegedeeld. De Speciale VN-commissie voor Irak (UNSCOM) heeft vorige week al haar inspecteurs uit Irak teruggehaald nadat Irak de Amerikanen onder hen had uitgewezen, maar Bagdad heeft vanochtend meegedeeld dat ze per vandaag terugmogen.

Tijdens een bijeenkomst met de pers wezen de VN-experts erop dat Irak in staat is VX-zenuwgas te produceren, dat tien keer zo dodelijk is als saringas, dat bij een aanslag in de metro van Tokio is gebruikt. Volgens de zegslieden had Irak aanvankelijk ontkend VX in grotere hoeveelheden te hebben geproduceerd. In 1995 gaf Irak toe een paar gram VX te hebben aangemaakt. Afgelopen juni erkende Irak dat het 3,9 ton had geproduceerd.

Wat betreft het biologische wapenprogramma gaven de experts een soortgelijk voorbeeld: tot juli 1995 werd het hele programma ontkend, maar sindsdien heeft Irak toegegeven 19.000 liter botulisme-toxine en 8.400 liter miltvuurverwekkende vloeistof te hebben aangemaakt. Op dit moment kan UNSCOM volgens hen “niet met enige mate van werkelijkheid een indruk geven van Iraks verboden biologische wapenprogramma”.

Alleen geloven de inspecteurs dat alle geïmporteerde Russische Scudraketten zijn vernietigd. Aan de andere kant onthulden ze dat Irak recentelijk een raket voor de korte afstand heeft getest, wat, hoewel toegestaan onder VN-resoluties, de vrees heeft gewekt dat hieruit een raket voor de langere afstand kan worden ontwikkeld.

De Amerikaanse VN-ambassadeur, Bill Richardson, concludeerde dat Irak “een verwoestend slechte staat van dienst heeft op het gebied van chemische, biologische en andere massavernietigingswapens”. Zijn Russische ambtgenoot, Sergej Lavrov, meende echter dat niets nieuws was onthuld. (Reuters, AP)