Huurhuizen redden van de sloop met hypotheek FNV

De afdeling hypotheken van de FNV wil 132 woningen in de Tjerk Hiddesbuurt in Leeuwarden aankopen van woningstichting BWL. Deze corporatie wil de huizen slopen, maar de huurders zijn fel tegen. Morgen gaan de partijen om de tafel zitten.

LEEUWARDEN, 20 NOV. Tegen elf uur 's avonds werd er onlangs aangebeld bij mevrouw Meester (83) aan de Barent Fockesstraat in Leeuwarden. Bleek het overbuurvrouw Aukje (72) te zijn. “Of ik even haar krulspelden wilde inzetten.”

De sociale contacten in het knusse Leeuwarder Tjerk Hiddesbuurtje zijn intens. Dagelijks belt mevrouw Meester met haar 87-jarige buurvrouw Glas of alles in orde is. “Ik woon hier al dertig jaar en nog steeds naar volle tevredenheid. De buurt is leuk en de woningen zijn gerieflijk en gezellig. Het is toch zonde als ze gesloopt worden.” Meester heeft er menige slapeloze nacht van. Ze steekt haar handen uit die vol eczeem zitten. “Spanning, zegt mijn huisarts. Ik zit er over in. Ik wil hier blijven zo lang het kan.”

Hoe lang dat zal zijn, is vooralsnog onduidelijk. Woningbouwvereniging BWL liet de huurders van de 132 gewilde eensgezinswoningen vorig jaar weten dat hun huizen gesloopt moesten worden. Renovatie was te duur. Nadat de slopershamer zijn werk gedaan zou hebben, zou er nieuwbouw komen.

Maar de bewoners keerden zich fel tegen de sloop, omdat de huren van de nieuwe woningen fors hoger zullen uitvallen. T. Rinsma van de huurderswerkgroep: “We betalen nu gemiddeld 500 gulden per maand. Straks wordt dat 750 gulden.” De bewoners moeten bovendien eerst naar een wisselwoning verkassen en daarna weer terug. De verhuiskostenvergoeding van 4.000 gulden vinden ze veel te laag.

De huurders hebben tegen de sloop bezwaar aangetekend bij staatssecretaris Tommel, maar deze heeft laten weten dat een woningbouwcorporatie vrij is om te slopen. BWL vindt de woningen onveilig, onder meer omdat het casco ondeugdelijk is.

De woningen die in de jaren twintig werden gebouwd, zijn vijftien jaar geleden nog voor 78.000 gulden gerenoveerd. Er kwamen nieuwe keukens, een nieuwe douche en centrale verwarming. Rinsma: “We kregen de verzekering dat onze woningen de eerste 25 jaar mee konden. Mooi niet dus.”

De huurders wilden hun huis kopen, maar gezien de slechte staat van de woningen was BWL daar tegen. Directeur H. Deinum van BWL :“We kunnen het niet maken om als volkshuisvester slechte woningen aan onze huurders te verkopen. We blijven namelijk wel aansprakelijk voor de risico's.”

Om uit de impasse te komen zocht de huurderswerkgroep contact met de FNV Ledenverzekeringen. Die steunde de huurders in hun strijd tegen sloop en trad ook op als bemiddelaar. De FNV stelde voor de woningen aan te kopen, op voorwaarde dat ze tegen een redelijke prijs kunnen worden opgeknapt. Onlangs is de bouwtechnische staat van de woningen voor de vijfde keer onderzocht. Over de uitkomsten van de vier eerdere onderzoeken konden de huurderswerkgroep en hun woningbouwvereniging het niet eens worden. Volgens manager P. Nijssen van de FNV blijkt uit de laatste inspectie dat renovatie wel degelijk zin heeft. Voor 20.000 gulden per woning kan het casco worden verbeterd, waarna de woningen volgens Nijssen weer twintig jaar meekunnen.

Het is volgens hem uniek dat de FNV Ledenverzekering in één keer 132 woningen wil aankopen. Over de constructie wordt nog nagedacht. In elk geval zal de FNV de woningen na aankoop doorsluizen naar de huurders, aan wie een hypotheek wordt verstrekt. Nijssen: “De FNV afdeling hypotheken zorgt voor deze transactie. Ons streven is mensen met een smalle beurs een woning te laten kopen. De rente en aflossing zijn straks gelijk aan de brutohuur.” De huurder zal dan ongeveer 60.000 gulden moeten neertellen om zich eigenaar van zijn vroegere huurwoning te kunnen noemen. Zo'n twintig procent van de huurders wil de woning niet kopen. Zij kunnen blijven huren. Nijssen: “Zij genieten huurbescherming. We denken aan een derde partij van wie ze kunnen huren, want wij willen zelf geen verhuurder zijn.”

Als de FNV de risico's van de aanstaande kopers kan afdekken via een af te sluiten verzekering, zal BWL zich neerleggen bij verkoop, zegt directeur Deinum. “Dan gaan wij niet dwarsliggen. Maar we zeggen wel: let op wat je doet. Het complex is volgens onze bouwkundigen gewoon op.”

De gemeente Leeuwarden zal overigens bereid moeten zijn de sloopvergunning in te trekken, zo geeft Deinum aan. Wethouder A. Timmermans en de gemeenteraad lieten eerder echter weten dat ze tegen de sloop zijn.

Mevrouw Rinsma zal niet aarzelen de woning te kopen. Ze woont al ruim 25 jaar in de wijk. Haar moeder woont tien huizen verder. “Dit is een gemoedelijke, rustige buurt. De mensen kennen elkaar en helpen elkaar. De meesten wonen hier al tientallen jaren. Er is geen baldadigheid of vandalisme en je woont vlakbij het centrum. We willen hier nooit meer weg.”

    • Karin de Mik